USA: Updates Speedway Amerika
31-10-2023
Zondag 29 oktober werd de Xfinity 500 verreden op het circuit van Martinsville. Het was de 1 na laatste race in het NASCAR Cup kampioenschap. Na deze race zouden er nog vier coureurs in de strijd zijn voor de titel. Kyle Larson en Christopher Bell waren al verzekerd van de Final 4 volgende week in Phoenix.

Wij waren donderdag bij de Modified race gewaarschuwd voor drukte en kwamen dus al op tijd aan bij het circuit, iets na 9uur draaiden wij de parkeerplaats op en het viel nog alles mee hoe druk het was. Helaas zouden we s avonds niet zo makkelijk weg rijden. Zoals Amerikanen bekend staan om het tailgaten gingen wij ook eerst ontbijten vanuit de kofferbak. Niet met een vette hap, maar gewoon een gezond broodje van de Wallmart. Na een rondje over de Midway (het plein met alle entertainment en verkoopkraampjes) weer even terug naar de auto om onze voorraad voor op de tribune te gaan halen.

Ondertussen was het al half 1 geweest en begonnen de festiviteiten op start/finish. Het was erg heet, tegen de 30 graden dus zelfs voor het publiek afzien. De race begon iets na 14uur met Martin Truex Junior op pole position.

Vrij snel was het Denny Hamlin die de leiding pakte en gedurende de eerste helft leek hij met een overwinning zich te plaatsen voor de Final 4. Al snel was duidelijk dat Ryan Blaney de snelste coureur van het veld was en al snel zou hij het stokje van Hamlin om de leiding over nemen. Na een paar cautions en wat strategie in een wat saaie race (het uitvallen van de safety car was 1 van de hoogte punten) was het opeens Chase Elliott die de leiding had voor Aric Almirola. Verrassend genoeg was het Almirola die het gat naar Elliott dicht reed en met nog 80 ronden te gaan de leiding over nam. Hamlin en Blaney moesten zich in deze laatste 100+ ronden terug vechten van ongeveer de tiende plek, maar heel rustig deden ze dat overtuigend.

Met zon 20 ronden te gaan nam Blaney de leiding over en reed naar de overwinning voor Almirola en Hamlin. Zo plaatste Blaney zich voor de Final 4, Hamlin had niet genoeg aan de derde plaats, want William Byron haalde voldoende punten met zijn 13e plaats.

Marcel Breg

Terug naar Okt (2023)