Camso nieuws
15-08-2022
OFFICIEEL BERICHT VAN CAMSO

De vergunning voor het verder uitbaten van het speedway circuit in Warneton, werd door de Gemeente geweigerd, nadat de DPA (departement voor vergunningen en aanvragen) in Mons een sterk negatief advies heeft geformuleerd.
Belangrijk is te noteren dat gedurende de procedure, en op vraag van de DPA, de Gemeente WEL een positief advies heeft gegeven, voor het voortbestaan van het circuit.
Van de 23 verschillende adviezen, welke door de DPA gevraagd werden, waren er uiteindelijk maar 3 negatief. 
2 waren positief zonder restrictie, 7 hebben niet of niet op tijd geantwoord, wat als positief beschouwd wordt, 11 waren positief, mits voorwaarden(bijvoorbeeld betere uitlaten etc.)
Als we het 72 pagina dikke dossier van de DPA goed lezen, dan staan er toch verschillende fouten in (o.a. dat er geen parking is voor de toeschouwers etc.). Ook wordt o.a. gewezen op de belangrijkheid van de nabijheid van een Natura 2000 gebied, maar wij hebben zelf in 2019 een e-mail gekregen van Natura 2000, dat dit gebied (rechtover het circuit) ecologisch niet belangrijk is, maar alleen een overgangszone is.
De drie grootste bezwaren van de DPA betreffen:
a/ het feit dat Waalse regering nog geen officieel bodemattest afgeleverd heeft, kan men nog geen goede inschatting maken van het terrein.
De studie van het bureau M-Tech is beeindigd en het is nu wachten op het attest. De studie besluit, dat de vervuiling historisch is, maar dat er geen bodemsanering nodig is, uitgenomen dat een 50cm dikke laag goede aarde op de berm moet gelegd worden. Dat bodemattest moet er binnen de 60 dagen komen, denk ik.
 b/ Er is nog een gemeentelijke weg, uit de jaren 1800, welke het circuit doorkruist, maar sedert minimum 70 jaar niet meer gebruikt werd. Deze weg bestaat juridisch en de facto niet meer, maar moet eerst nog uit de Atlas der Gemeentelijke wegen geschrapt worden. Dat kan een paar maanden duren.
c/ De studie van de waterinfiltratie in de bodem is niet compleet beoordeeld. Er is geen aansluiting op de openbare riolering mogelijk, daar deze 600m verder ligt. We zouden dus een klein zuiveringsstation moeten bouwen. Dit wordt verder uitgewerkt.
Het lijkt mij dat deze punten niet overkomelijk zijn.

Daarom hebben wij begin volgende week een afspraak met een advocatenkantoor om te kijken of beroep een goede kans op slagen heeft. De behandeling van het beroep duurt, geloof ik, een tweetal maanden.
Indien het beroep negatief uitvalt, kunnen wij een nieuwe aanvraag indienen, dit keer met antwoorden op de aanmerkingen van de DPA.
CONCREET betekent dit dat we voor maart/april volgend jaar zeker geen organisaties zullen hebben, tenzij we in beroep gelijk zouden krijgen.
Wat gebeurt er als alles verder negatief afloopt: Dan betekent dit het definitieve einde van de speedway in Warneton. Dan rest ons nog de mogelijkheid om het terrein (industriegebied) te verkopen., ofwel in een lot, ofwel in zes loten van 5.000m² elk, voor de kleine industrie, welke geen uitbatingsvergunning nodig heeft, maar alleen een meldingsplicht (categorie 3); er een zonnepanelenpark van maken ofwel kijken of het terrein niet nuttig kan zijn voor Fedasil (opvang van migranten).
We vechten echter verder voor het behoud van de speedway. Hoop is het laatste dat sterft.

Camso speedway

Terug naar Aug (2022)