USA: Updates Speedway Amerika
15-07-2022
USA: Updates Speedway Amerika

De Historical Big One, was in 1993 de eerste Sprint Car race die $100.000 opleverde. In 2003 werd deze race voor het laatst verreden, maar is in 2022 weer nieuw leven ingeblazen.

Daryn Pittman, de winnaar van 2003 racet nu niet heel veel meer, maar kwam speciaal voor deze gelegenheid weer een keer racen. Verder stonden er 59 Sprint Cars aan de start en met de kwalificatie bleek dat het een heel sterk veld is. De 50e tijd was 0,5 seconde langzamer als de snelste van Giovanni Scelzi.

Deze avond heeft een ander race format als normaal, want na de kwalificatie mocht Scelzi aan een rad draaien hoeveel startplaatsen er per heat geruild zouden worden. Het rad draaide naar de 5, wat betekende dat Scelzi zijn heat als vijfde mocht starten. Dit gold ook voor de overige heats. Waarbij de eerste drie zich direct plaatsen voor de finale, was er werk aan de winkel voor de snelste coureurs in de kwalificatie.

De finale was grandioos. Na een paar crashes en lekke banden (onder andere van Kyle Larson) ging de strijd in de openingsfase tussen Tyler Courtney en Rico Abreu, waarbij de leiding eenn aantal keer wisselde. Maar al snel viel Brent Marks op, die vanaf de veertiende plek gestart was, die de ene na de andere topper voorbij ging alsof ze stil stonden. Een gele vlag op het juiste moment voor Marks zorgde ervoor dat het veld weer bij elkaar gebracht kon worden. Marks pakte ook de laatste twee concurenten en ging af op de overwinning.

Marcel Breg

Terug naar Jul (2022)