Jan -Feb -Mrt
Apr -Mei -Jun
Jul -Aug -Sep
Okt-Nov-Dec
 
Blauwhuis F2 voorbeschouwing 3 juli
01-07-2022

Voorbeschouwing Automaterialen Ronald Morien & Verhoef bandenservice Supercup Stockcar F2


Op zondag 3 juli staat de laatste qualifier voor de Supercup op het programma. Deze Supercup is door de jaren heen één van de meest prestigieuze titels geworden voor de Stockcar F2 klasse.


Gaat er na meer dan 10 jaar een Friese winnaar komen? In de geschiedenis van de Supercup is er nog nooit een Friese winnaar geweest. Dat is best gek, gezien het feit dat het merendeel van deze wedstrijden gereden worden op Friese klei.

Voor deze editie lijkt het erop dat de coureurs uit Friesland goede kansen hebben. Op dit moment is het Jorrit van der Wal die de ranglijst aanvoert. Voorafgaand aan de laatste wedstrijd heeft hij al 158 punten in zijn bezit. De coureur die zijn strepen verdiende bij de junioren laat telkens weer zien dat hij de snelheid heeft. Hij heeft een marginale voorsprong op de nummer twee Patrick Tersteeg, die 152 punten heeft.


Als ik mij niet vergis heeft Patrick nog aan alle edities deelgenomen. Patrick zijn rijstijl kenmerkt zich dat hij strakke lijnen kan rijden en durft te wachten tot het laatste moment. Wees dus alert als Patrick in de laatste ronde in de binnenspiegel zit.


Op een derde plaats in de stand is het Jelle Tesselaar (150 pt), die aan het begin van het seizoen nog niet kon racen met zijn Stockcar F1 omdat deze nog niet af was. Jelle laat zien dat hij over heuse stuurmanskunsten beschikt. Achter het stuur van deze Stockcar F2 gaat ook hij terug naar waar het allemaal begon, de races in de junioren.


Op plaats 4 is het Jelmer Plantenga met 143 punten. Jelmer komt niet alleen uit Friesland, hij racet ook met een in Friesland gebouwde auto. Met zijn RCD laat hij zien dat hij de snelle mannen keer op keer kan volgen. Hiermee verzamelt hij telkens een hoop punten.


Toon Schut heeft de meeste Supercups op zijn naam geschreven. De goedlachse coureur weet inmiddels waar hij de mosterd haalt, maar kan zijn jongere tegenstanders nog altijd goed volgen. Een sluwe vos verleert zijn streken niet. Tijdens de races valt het op dat Toon al zijn ervaring aanspreekt om zo de competitie te snel af te kunnen zijn. Met 143 pt staat hij nu op een gedeelde 4e plaats.


Op een zesde plaats is het Ricardo Schmidt (136 pt). Ricardo is een veel geziene podiumklant op Speedway Blauwhuis. Hij wist de King of Dirt te worden in 2019, en laat ook dit jaar zien dat hij de snelheid heeft. De basissnelheid is goed in zijn auto, iets wat hem het vertrouwen kan geven voor aanstaande zondag.


Op de zevende plaats vinden wij Tsjalle Greidanus (130 pt) terug. Tsjalle laat keer op keer zien dat hij de Stockcar F2 onder controle heeft. Op Speedway Blauwhuis is hij één van de coureurs die zijn auto helemaal aan de binnenkant over de baan kan laten gaan. Dit levert hem veel tijdwinst op. Tsjalle kan rekenen op een auto uit de stal van familie van der Wal, waarmee het met het materiaal ook goed zit.


De top acht wordt compleet gemaakt door rookie Rutger Veenstra. Rutger ging in 1 grading periode van wit-dakker naar superstar. Een prestatie van formaat. De goede start van zijn seizoen is nu de basis van zijn goede uitgangspositie. Met 115 punten staat hij er goed voor.


De huidige houder van de Supercup Wim Peeters vinden wij terug op plaats 13. Hij zal nog flink gas moeten geven om zichzelf een goede startpositie toe te eigenen. De huidige King of Dirt en Supercup winnaar is met zijn auto de  prijzenveelvraat die iedere tegenstander in zijn spiegel achter kan laten.

Het zal nog een beladen strijd gaan worden aanstaande zondag bij de laatste qualifier van de Supercup.


F2 supercupTerug naar Jul (2022)