USA: Updates Speedway Amerika
17-06-2022
Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik niet veel van de afgelopen twee Indycar races gezien heb. Vorige week was de race in Detroit die door Will Power gewonnen werd en afgelopen zondag een race op het mooie circuit van Road America. Daar kon Alexander Rossi zijn eerste pole position sinds enkele jaren niet omzetten in een overwinning, want deze ging naar Josef Newgarden, voor de Indy 500 winnaar Marcus Ericsson. Rossi moest genoegen nemen met de derde plaats. Het geluk zit bij Rinus van Kalmthout, net als in 2021, in het tweede deel van dit seizoen nog niet mee. Na zijn crash in de Indy 500 wist Veekay ook op Belle Island in Detroit de finish niet te halen door een crash. Op Road America moest de jonge Hoofddorper genoegen nemen met een 17e plaats nadat hij vroeg in de race van de baan getikt was. Op 3 juli staan de Indycar coureurs aan de start in Mid-Ohio voor de volgende race.

NASCAR reed vorige week voor het eerst een Cup race op het circuit van Gateway, vernoemd naar de artistieke boog bij St. Louis. Het eerste bezoek van de supersterren van NASCAR betekende een uitverkocht huis met ruim 57.000 toeschouwers op de tribunes. Er is niets mooier dan de fans een overtime finish te geven met Joey Logano en Kyle Busch op de eerste rij. Logano nam met moeite de leiding, maar Kyle Busch probeerde met een dirt track style slide job de koppositie over te nemen. Dit werkte maar even, want Busch schoot te ver naar buiten, waardoor Logano weer binnendoor kon steken. Achter Logano finishten de broers Busch. Daarna stond de road course van Sonoma, bij mij nog altijd bekend als Sears Point, op het programma. Dit zou een historische race worden, want voor het eerst sinds lange tijd won er weer eens een niet-Amerikaan. Australier Marcos Ambrose wist in zowel 2011 als 2012 op Watkins Glen te winnen. Daarvoor was het nog Juan-Pablo Montoya die daar in 2010 won, nadat hij in 2007 al op Sonoma gewonnen had. Het was echter geen Nederlandse winnaar, want de beloofde deelname van Loris Hezemans was niet tot stand gekomen. Mexicaan Daniel Suarez was het die met de overwinning aan de haal ging.

Op vrijdag 3 juni was het Carson Macedo die alweer zijn vijfde overwinning in de World of Outlaws en zijn zesde overwinning in een 410 Winged Sprint Car won dit seizoen. Dat deed hij op de River Cities Speedway in North Dakota. Daar waar de voorgaande jaren fantastische finales verreden werden, viel deze finale daarbij vergeleken een beetje tegen. Origineel nam Logan Schuchart de leiding, maar al snel bleek Macedo veel sneller te zijn. Bij de eerste herstart was het Schuchart die probeerde Macedo in te halen, maar door een kuil en een kleine stuurfout was het Schuchart die op zijn dak ging. De tienvoudig kampioen Donny Schatz hield zijn geweldige status als lokale favoriet met uitstekende resultaten staande door een derde plaats te pakken achter Brad Sweet. De week erna stond een weekend op de Sprint Car Capital of the World op het programma. Knoxville is het circuit waar de belangrijkste wedstrijd van het jaar verreden word, the Nationals. Ook is het Sprint Car Hall of Fame gevestigd naast het circuit. Voor een circuit met zon grote status was het dan ook niet heel vreemd dat er 52 coureurs hun Sprint Car naar Iowa gebracht hadden. Brent Marks was 1 van de bezoekers die normaal niet in Knoxville te vinden is, maar daar was niets van te zien. Snelste in de kwalificatie, winnaar van zijn heat, fast pass dash en finale betekende een perfecte vrijdagavond voor de beste niet Outlaw van Amerika, zoals hij door de Outlaw coureurs genoemd word. De volgende dag waren er iets minder Sprint Cars, maar evengoed stond er nog steeds een heel sterk deelnemersveld aan de start. In de tweede kwalificatieheat ging het helemaal mis voor een groot deel van het veld, van de 11 gestarte coureurs waren er maar liefst 8 coureur die bij de crash van de start van de race betrokken waren. Van deze 8 waren er zelfs 6 die over de kop gingen. De finale ging uiteindelijk naar Black Jack, Brian Brown. De coureur met de startnummer 21 pakte hiermee zijn 6e World of Outlaws zege. Het was de eerste World of Outlaws overwinning voor zijn crew chief, Danny Lasoski. Echter is voor Lasoski het winnen in de World of Outlaws niet vreemd, want de kampioen van 2001 heeft als coureur 122x een Outlaw race gewonnen.

Dit weekend als de World of Outlaws naar Beaver Dam in Wisconsin reizen komen de NASCAR Trucks naar de dirt track van Knoxville om voor de tweede keer aldaar een NASCAR Camping World Truck Series race te rijden. De NASCAR Cup coureurs hebben een weekje vrij om op 26 juni op de Nashville Superspeedway 300 ronden te racen.

Marcel Breg


Terug naar Jun (2022)