USA: Updates Speedway Amerika
02-06-2022
Een geweldige opkomst van 325.000 mensen waren naar de 106e editie van de Indy 500 gekomen om na 200 ronden de Zweed Marcus Ericsson als winnaar over de streep te zien gaan. Onze Nederlandse inbreng begon goed. Veekay kon het tempo van de Ganassi autos van Dixon en Palou goed volgen en sloot na de eerste ronde pitstops netjes bij de twee andere front row starters aan. Niet veel later verloor Van Kalmthout echter de achterkant van zijn auto in bocht twee en ging hard de muur in. Einde van de race. Het leek een terugkerend thema te zijn want elke 35 ronden ging er een auto de muur in om een caution te veroorzaken. Eerst was het net na de 70e ronde Callum Ilott en net na de 100 ronden was het rookie Romain Grosjean die de race uit crashte. De volgende die de muur heel hard in ging was Scott McLaughlin en nu waren er nog slechts 40 ronden te gaan. Het leek een strijd te gaan worden tussen de McLaren coureurs Patricio O Ward en Felix Rosenqvist, die het met Scott Dixon uit zouden gaan vechten. Toen Dixon bij de laatste pitstop een drive trough penalty kreeg omdat hij de pitstraat te snel was binnen gereden leek het even of het een dubbel zege voor McLaren zou gaan worden. Echter kwam Marcus Ericsson heel snel opzetten en nam vrij makkelijk de leiding over. Met een handvol ronden crashte 7 voudig NASCAR Cup kampioen Jimmy Johnson en leek de overwinning een zekerheid voor Ericsson. Echter besloot de organisatie niet een safety car rond te laten rijden, maar de rode vlag uit te hangen. Ericsson moest er nog 1 keer goed voor gaan zitten. De ervaren Zweed deed alles wat er mogelijk was om bij de herstart de slipstream te breken en dat lukte, waardoor O Ward geen echte aanval kon doen en genoegen moest nemen met de tweede plaats.

De Coca Cola 600 is voor de NASCAR coureurs 1 van de hoogtepunten van het seizoen en wordt ook wel gezien als 1 van de kroonjuwelen van de NASCAR kalender. Uiteindelijk zou de race over bijna 620 mijl gaan vanwege de overtime regelementen. Denny Hamlin pakte zijn 48e NASCAR overwinning en was erg blij om de laatste Crown Jewel tot zijn prijzenkast toe te kunnen voegen. Ook zei hij na afloop van de race dat hij blij was eindelijk de Coca Cola 600 te winnen omdat hij al 20 jaar persoonlijk gesponsord werd door de cola fabrikant.

De World of Outlaw Sprint Cars waren voor het eerst in 13 jaar weer te gast op de Atomic Speedway in Ohio. In een hele gave finale was het de coureur uit Ohio, Sheldon Haudenschild die de finale won voor Logan Schuchart en Jacob Allen. Schuchart kon zijn teamgenoot nog net op de finishlijn passeren. Eerder in de race vond er nog een groot gevecht plaats tussen Haudenschild en Allen. Waar de #17 van Haudenschild consequent de bovenkant van de baan koos, was het de #1a van Allen die de kortst mogelijke lijn probeerde te nemen. Elke keer in de bocht was het Allen die de leiding pakte tot Haudenschild met meer snelheid de bocht uit kwam om de koppositie weer over te pakken. Ronde na ronde gebeurde dit wat een geweldig schouwspel opleverde. Vooral in de kwalificatie en de last chance race bleek hoe tricky deze baan was, want daarin gebeurden meerdere heftige koprollen omdat er net iets te hoog in de baan gereden werd en zo over de boarding over de kop gegaan werd. Australier Lachlan McHugh presteerde het zelfs om twee keer over de kop te gaan deze avond. 

Maandag was het Memorial Day en deze avond werd er op de Lawrenceburg Speedway in Indiana gereden. Veel coureurs waren op deze wedstrijd afgekomen, waaronder ook een aantal All Star Circuit of Champions teams die net twee avonden op de Speed Palace van de Port Royal Speedway gereden hadden. Beide avonden in Pennsylvania waren gewonnen door The Concrete Kid, Anthony Macri. Ook waren opnieuw de NASCAR coureurs Christopher Bell, Kyle Larson en Alex Bowman aanwezig. Opnieuw ging Lachlan McHugh over de kop, waardoor dit een weekend was om snel te vergeten. En ook was het opnieuw Haudenschild die de finale wist te winnen. Door een slechte kwalificatie en een matige heatrace was het Larson die slechts vanaf de 16e positie mocht starten, maar toen Brock Zearfoss na enkele ronden vanuit leidende positie crashte, lag Yung Money al op de zevende plek. Uiteindelijk moest Larson genoegen nemen met de tweede plaats, nadat hij in de slotfase nog met een brutale Logan Schuchart moest afrekenen die derde werd. De coureurs omschreven de baan van Lawrenceburg als een echte elbows up baan, waarmee ze wilden zeggen dat het vechten tegen de kuilen en hobbels, vooral in bocht twee, was. 

Opvallend nieuws bij de World of Outlaw Late Models, waarbij de kalender nogal op de schop is gegaan en er een aantal wedstrijden al vroegtijdig afgelast zijn vanwege de hoge brandstof kosten en het al langere tijd dreigende te kort aan banden.

Marcel Breg 


Terug naar Jun (2022)