USA: Updates Speedway Amerika
24-05-2022
Aanstaande zondag is de 106e editie van de Greatest Spectacle in Racing, de Indianapolis 500. Afgelopen weekend was de kwalificatie voor deze race en omdat er slechts 33 inschrijvingen waren was iedereen meteen zeker van een startplaats in de race. Op zaterdag kreeg iedereen een kwalificatiepoging en daarna konden coureurs kiezen of ze die op het spel wilden zetten voor nog een poging door de eerste wachtrij te kiezen of voor zeker wilden gaan en de tijd die ze al gezet hadden wilden behouden en daarmee kozen voor de langere tweede wachtrij. Een leuk schouwspel waarbij wachtrij 1 ook nog eens altijd voorrang heeft ten opzichte van de tweede. Aan het einde van de dag zouden de beste 12 doorgaan naar zondag en slechts 1 poging krijgen voor hun daadwerkelijke startpositie. Rinus van Kalmthout had gunstig geloot en mocht al als tweede de baan op. Dit was gunstig omdat het toen nog redelijk koel was. Veekay liet er geen gras over groeien en zette de derde tijd ooit gereden over de verplichte vier kwalificatieronden. Snelste allertijden is nog altijd Arie Luyendijk die in 1996 een gemiddelde snelheid van bijna 237 mijl per uur haalde, dit is ruim 381km/h. Veekay bleef steken op 233,6 mijl per uur in zijn geheel oranje bolide. Van Kalmthout was tevreden en zei na zijn run meteen dat dit voldoende moest zijn om in de top 12 te staan en was dan ook niet van plan om weer te gaan rijden. Op zondag had Veekay opnieuw een goede run, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde tijd en daarmee een startbewijs aan de buitenkant van de eerste startrij. Deze moet hij gaan delen met Scott Dixon en Alex Palou. Dixon kwam zelfs iets boven de 234 mijl per uur uit in zijn run op zondag. De race op de Brickyard zal aanstaande zondag voor Ziggo kijkers gratis te zien zijn op kanaal 14 vanaf 18.30uur.

De World of Outlaws begonnen dinsdag met een bezoek aan New Jersey, gevolgd door een weekendje in Ohio. Eerst nog even een correctie op vorige week. Ik had de twee Shark Racing coureurs door elkaar gehaald. Jacob Allen had niet in Bristol gewonnen, dat was namelijk zijn neefje Logan Schuchart, maar in Lake Ozark. Dinsdag stonden er 33 coureurs aan de start van de Bridgeport Motorsports Park, wat meteen het enige bezoek aan de staat New Jersey is dit seizoen. Door de doordeweekse wedstrijd hadden Kyle Larson, Christopher Bell en Alex Bowman geen NASCAR Cup verplichtingen en konden zij opnieuw in de Greatest Show on Dirt meedoen. In de finale over 30 ronden redde Sheldon Haudenschild het net om Kyle Larson achter zich te houden. Christopher Bell wist de finish niet te halen en Alex Bowman had zich niet gekwalificeerd voor de finale. Een mooi groot startveld van 41 Sprint Cars stonden klaar om op de Attica Raceway Park in Ohio de strijd met elkaar aan te gaan. Deze keer was het Kyle Larson die weer eens liet zien hoe geweldig hij kan sturen. Zijn finale overwinning kwam geen moment in gevaar. Carson Macedo finishte tweede en kon zo weer een paar punten goed maken op kampioenschapsleider Brad Sweet die vijfde wist te finishen. David Gravel is de derde coureur die vol in de strijd om de leiding in het kampioenschap is. Gravel had een dramatische finale, want hij had meerdere problemen met zijn bolide. Zo zat de dakspoiler vast in de voorste stand. Deze kunnen ze van voor naar achter boven het dak bewegen om zo meer of minder downforce te creeren. Ook lekte de pomp van de stuurbekrachtiging en werd het steeds lastiger om de startnummer 2 de bocht om te krijgen. Uiteindelijk werd hij als 18e geklasseerd. De volgende dag reisde het circus af naar Hartford, Ohio, om op de Sharon Speedway te gaan racen. Brent Marks had het weerbericht bekeken en was s morgens al naar de Speed Palace van de Port Royal Speedway afgereisd om daar te gaan racen. Dat had hij goed bekeken want opnieuw zou regen roet in het eten gooien van het World of Outlaws schema en de 11e wedstrijd van dit seizoen moest afgelast worden. Toen Brock Zearfoss dit hoorde reed ook hij zo snel mogelijk richting Port Royal in Pennsylvania. Zearfoss was op tijd voor zijn heat race en moest zonder hot laps of kwalificatie achteraan starten. Geen probleem want hij finishte als vierde en plaatste zich meteen voor de finale. Helaas begon het ook in Port Royal tijdens de finale te regenen en moest deze na 7 ronden gestaakt worden.

Veel controversie bij NASCAR afgelopen week. De All Star Race werd zondagavond op de Texas Motor Speedway verreden. Toen Ryan Blaney dacht de finishvlag te pakken werd de caution vlag gezwaaid. Omdat dit een speciale race was betekende dit niet het einde van de race, wat normaal wel het geval zou zijn in de laatste ronde. Blaney dacht dat hij gewonnen had en deed het netje van zijn raam los, iets wat je doet als je aangeeft dat je uit de race bent. Vervolgens werd duidelijk dat er toch een herstart verreden moest worden, waarna Blaney zijn netje weer bevestigde. Vervolgens won Ryan Blaney alsnog. Voor een miljoen dollar was het logisch dat Hamlin niet helemaal blij was met de overwinning van Blaney, omdat hij volgens de letter van de wet uit de race gehaald had moeten worden. Volgende week is de Coca Cola 600. Ook te zien op Ziggo, na de Indy 500.

Marcel Breg


Terug naar Mei (2022)