Jan -Feb -Mrt
Apr -Mei -Jun
Jul -Aug -Sep
Okt-Nov-Dec
 
USA: Updates Speedway Amerika
18-05-2022
De World of Outlaw Sprint Cars hadden afgelopen weekend drie wedstrijden in Pennsylvania op de planning staan. Als eerste was een woensdagavond wedstrijd in Abbottstown op de net geen halve mijl van de Lincoln Speedway aan de beurt. Een geweldig aantal van 55 Sprint Cars stonden in de pits. Niet alleen de vele lokale coureurs wilden de Outlaws het vuur aan de schenen leggen, maar ook enkele All Stars en coureurs die normaal gesproken andere series rijden waren voor deze meeting op komen draven. Ook NASCAR Cup coureurs Christopher Bell en Alex Bowman stonden aan de start van de Gettysburg Clash. Het was PA Posse coureur Anthony Macri die de leiding bij de start nam. Macri, op dit moment de meest succesvolle 410 Winged coureur van Amerika met 8 finale overwinningen tot nu toe, ging de strijd in de beginfase aan met All Star coureur Justin Peck. Na een slechte herstart van Macri was het Peck die Jacob Allen met de #1a in zijn virtuele spiegel zag. Macri vocht zich nog heel even terug naar de tweede plaats, maar daar dacht Allen anders over. Na een heftig gevecht nam Allen de leiding over van Peck en zo won er toch nog een coureur uit Pennsylvania, want de Outlaw Jacob Allen komt zelf uit Hanover, Pennsylvania. Dit was pas de derde Outlaw overwinning van Allen in 500 races en dat terwijl de vorige slechts enkele weken geleden in Bristol was. Justin Peck wist wel twee van de drie All Star Circuit of Champions wedstrijden van afgelopen weekend te winnen.

Op vrijdag en zaterdag zouden nog twee wedstrijden op de Williams Grove Speedway in Mechanicsburg verreden worden. Nadat het vrijdagmiddag geregend had duurde het uren voordat de baan weer racewaardig was. Toen om 21.00uur eindelijk de hot laps begonnen leek het dus een erg late avond te gaan worden. Helaas zorgde een regenbui om 22.00uur ervoor dat het toch geen latertje werd, want de wedstrijd werd afgelast. Op zaterdag leek het erop dat Jacob Allen zijn supervorm gewoon voor zette, want Allen nam meteen de leiding bij de start. Achter Allen was het Brent Marks die er alles aan deed om het gat te dichten, echter lukte het hem maar niet. Met nog 1 ronde te gaan kwam er opnieuw een caution. Omdat het de laatste ronde was, werd er een green/white/checker verreden, waardoor de race nog een ronde langer werd. Marks pakte Allen vrij snel bij de herstart en met het ingaan van opnieuw de laatste ronde kwam Allen zonder brandstof te staan en stuurde zijn auto het middenterrein op. Carson Macedo pakte maar wat graag de tweede plaats achter Marks om daarmee de leiding in het World of Outlaws kampioenschap van Brad Sweet af te nemen. Echter toen Macedo de weegschalen op reed, bleek zijn Sprint Car te licht te zijn omdat ook hij te veel brandstof gebruikt had. Zodoende staat Sweet nog altijd bovenaan in de puntenstand.

Ook op zaterdag werd de Indycar Grand Prix van Indianapolis verreden. Vorig jaar was deze race nog een prooi voor Rinus van Kalmthout. Deze keer zou het minder goed voor hem aflopen. Na een zwakke kwalificatie moest Veekay van ver starten. Het zou een chaotische regenrace worden. Iedereen begon op regenbanden, echter was het al na twee ronden onder andere Colton Herta die zijn regenbanden inwisselde voor slicks. Het waren hele tricky omstandigheden, maar de slicks waren wel de juiste keuze. Herta had een mega overstuur moment en kon maar net zijn auto in de drift onder controle houden, echter was het wel de snelste manier, want een bocht later nam hij de virtuele leiding over van Patricio O Ward. Een hele chaotische race zoals eerder gezegd zorgde voor veel safety cars en zeker in de tweede helft van de race verpeste dat de spanning van de race. Veekay maakte net als vele anderen een spin, maar had de pech om weer op de baan terecht te komen waardoor een andere auto hem niet kon ontwijken en dit koste de jonge Nederlander twee ronden waardoor een goed resultaat er echt niet meer in zat. Herta won door de geniale zet aan het begin van de race voor Simon Pagenaud en Will Power. Nu kunnen de 33 ingeschreven coureurs zich opmaken voor de Indy 500 op 29 mei.

Zondag was de NASCAR Cup race in Kansas en het werd een tweestrijd tussen Kurt Busch en Kyle Larson. Larson had eerder in de race al drie keer de muur geraakt, waaraan je kon zien dat hij alles uit zijn Chevrolet gehaald had wat er die dag in zat. Busch won zijn eerste race voor 23XI Racing en deed dat met het Air Jordan logo op de motorkap. Busch is al de elfde verschillende winnaar dit seizoen en heeft nu met vier verschillende merken gewonnen. Naast deze overwinning met Toyota ook met Chevrolet, Ford en Dodge. Achter Busch en Larson finishten vier Toyotas van Joe Gibbs Racing in de vorm van Kyle Busch, Denny Hamlin, Christopher Bell en Martin Truex Junior. Van hen was Hamlin uiteraard het meest blij, omdat hij samen met Michael Jordan teameigenaar van 23XI Racing is.

Marcel Breg
Foto Nascar


Terug naar Mei (2022)