Jan -Feb -Mrt
Apr -Mei -Jun
Jul-Aug-Sep
Okt-Nov-Dec
 
USA: Updates Speedway Amerika
09-05-2022
Na twee weken geen update over het gebeuren in Amerika, zal dit een beknopte samenvatting worden van de afgelopen drie weekenden.

We beginnen met een oranje bril, want Rinus van Kalmthout mocht vorige week zondag vanaf polepositie vertrekken van de Honda Indy Grand Prix of Alabama op de Barber Motorsports Park. Veekay reed een uitstekende race en lag de eerste 60 ronden aan de leiding, echter bij de laatste pitstop werd hij door Patricio OWard net voorbij gegaan. Iets later ging ook de Indycar kampioen van 2021 aan Veekay voorbij, de Spanjaard Alex Palou wist beslag te leggen op de tweede  plaats. Al met al mocht Veekay tevreden zijn met een goede derde plaats, maar met iets beter bandenmanagement had er een overwinning in gezeten.

Dan zijn er afgelopen drie weken ook nog drie NASCAR Cup races afgewerkt, alleen op de ovals, dus Loris Hezemans kwam wederom nog niet in actie. Op 24 april stond het favoriete circuit van veel NASCAR fans op het programma, want de coureurs mochten 500 mijl op de Talladega Superspeedway spelen. Zoals altijd komt het in Talladega aan op de eindsprint. Het was Ross Chastain, die in de laatste bocht nog op een vierde plek reed en in zijn overwinningsinterview na afloop zei dat hij niet meer deed dan gewoon het binnenkantje houden, die zijn tweede race dit seizoen wist te winnen. Achter de 29 jarige coureur van Trackhouse Racing was de chaos weer groot met veel gecrashte autos. Een week later was het de beurt aan Dover om de Cup race te organiseren. Na enkele ronden gooide regen roet in het eten en de race op de Monster Mile werd naar maandag doorgeschoven. Het was de kampioen van 2020, Chase Elliott, die met een overtuigende voorsprong de race voor Ricky Stenhouse Jnr en de winnaar van de week ervoor, Chastain, op zijn naam kon zetten. Hiermee hebben alle vier de Hendrick coureurs tenminste 1 race gewonnen dit seizoen. Afgelopen weekend stond de Goodyear 400 op het programma op de Darlington Speedway. De baan die Too Tough To Tame is en ook wel de Lady in Black genoemd word staat altijd garant voor een mooie race. Deze race stond ook in het teken van de historie, dus veel autos waren gesponsord in de kleuren van weleer. De finish was er ook 1 voor de geschiedenisboeken, want nu was het Joey Logano die wel zijn bumper gebruikte om de overwinning te pakken. Iets wat hij in Martinsville eerder dit jaar niet wilde doen. Met nog iets meer dan een ronde te gaan werd met een klein duwtje William Byron aan de kant gezet. Byron had de avond ervoor nog wel een grote Late Model race op de Nashville Fairgrounds Speedway gewonnen.

Dan tot slot nog datgene wat er de afgelopen weken in de World of Outlaws gebeurd is. Op 23 en 24 april stonden wedstrijden op de Tri-City Speedway en de Tri-State Speedway gepland en om het nog iets verwarrender, ook voor David Gravel, te maken, liggen beide circuits niet eens in dezelfde Staat. De wedstrijd op de vrijdag ging voor de verandering weer eens niet door vanwege regen, dit was de vierde week op rij dat er op vrijdagavond niet geracet werd vanwege weersomstandigheden. Geen wedstrijd in Illinois dus, maar wel op zaterdag in Indiana. Het was Carson Macedo die al zijn vierde Outlaws overwinning dit seizoen wist te pakken en daarmee weer iets van de achterstand op Brad Sweet goed kon maken, echter niet heel veel want Sweet werd gewoon tweede. De week erop stond in het teken om op de immense Bristol Motor Speedway te gaan strijden om de Bristol Bash. Een zeer teleurstellend aantal Sprint Cars stond in de pits. Het waren er net iets meer dan 20. De winnaars waren Logan Schuchart en rookie Spencer Bayston die zijn eerste World of Outlaws finale wist te winnen. De coureurs kregen in dit Last Great Colosseum een zwaard als prijs, misschien hebben ze dit wel afgekeken van onze eigen battle night in Blauwhuis… En dan was er nog mee regen, want afgelopen weekend gingen beide avonden in Eldora niet door vanwege het vele water dat gevallen was. Komende week gaan de Outlaws het, als het weer het toelaat, opnemen tegen de PA Posse in hun eigen Pennsylvania.

Marcel Breg
Foto Talladega superspeedway


Terug naar Mei (2022)