USA: Updates Speedway Amerika
13-04-2022
De World of Outlaws Sprint Car race gepland op 8 april op de US36 Speedway was al de vijfde wedstrijd die dit seizoen afgelast moest worden vanwege de weersverwachtingen. Nu was het de extreme kou en kans op natte sneeuw waarom er opnieuw een wedstrijd afgelast moest worden. Een dag later ging de wedstrijd op de Lake Ozark Speedway om de Jason Johnson Classic wel door. Het leek lange tijd of Brady Bacon een zeer verrassende overwinning zou pakken. Bacon had zowel zijn gevleugelde Sprint Car voor de World of Outlaws als ook de Non-Wing 410 Sprint Car mee genomen om zogenoemde Double Duty te verrichten en in twee klassen aan de start te verschijnen. Een half uur eerder had hij de overwinning in de Xtreme Outlaw Sprints weggegooid door te spinnen in leidende positie met nog slechts zeven ronden te gaan. In de World of Outlaws race was het echter Jacob Allen die brutaal binnendoor ging wat eigenlijk niet paste. De twee koplopers raakten elkaar met slechts twee ronden te gaan en even later was het Bacon die door de touche een lekke achterband had opgelopen. Allen won en Bacon zou uiteindelijk als 17e over de finish komen. Spencer Bayston was er snel bij om de tweede plaats te pakken en David Gravel kwam als derde over de finish en had net als Bacon een lekke band opgelopen. Het geluk was deze keer aan Gravel zijn zijde, want origineel zou de finale over 41 ronden gaan, dit ter nagedachtenis aan Jason Johnson, echter door opnieuw de koude weersomstandigheden en het feit dat de Xtreme Outlaw finale bijna een uur in beslag nam werd de finale ingekort tot 30 ronden.

De NASCAR Cup Series race op zaterdag had ook een kortere afstand als we gewend zijn. Normaal wordt op de halve mijl geracet over 500 ronden, echter deze keer was gekozen om de race over 400 ronden te laten gaan. Waarschijnlijk in de hoop om een mooiere race te krijgen. Dit was echter niet het geval. Chase Elliott leidde de eerste 180 ronden en won daarmee de eerste twee stages. Na de pitstops van de tweede stage was het William Byron die de leiding overnam. Ruim 200 ronden later en met nog zeven ronden te gaan was het nog steeds Byron die aan de leiding ging. Dat was ook het moment dat de laatste caution viel, waardoor er een finish in overtime zou gaan plaatsvinden. Joey Logano sloot meteen aan bij Byron met de herstart en ondanks dat iedereen hoopte op een last bender, kwam deze nooit en zo eindigde een erg saaie race. De NASCAR Xfinity race van vrijdagavond daarentegen was een zeer vermakelijke. Close racing, duwtjes, grote crashes en zelfs een vechtpartij na afloop zorgden voor veel vermaak. Brandon Jones won de race, waarin Dale Earnhardt Junior zijn jaarlijkse gastoptreden deed en uiteindelijk 11e zou finishen. Sam Mayer finishte als vijfde en Ty Gibbs als 8e. Echter hadden beide jongens het idee dat ze hadden kunnen winnen. Na afloop was het Gibbs die verhaal haalde bij Mayer. De discussie zou niet alleen met woorden beslist worden, maar ook met vuisten. Mayer was vooral het slachtoffer in dit gevecht en vertelde na de race dat Gibbs slappe stoten gaf en dat hij hem net zo agressief racet als Gibbs bij alle andere coureurs doet.

Zondag was de derde Indycar race van het seizoen. Op de straten van Long Beach stond de befaamde Grand Prix op het programma. Rinus van Kalmthout kon na een lastige race uiteindelijk de dertiende plaats pakken. Misschien wel de snelste man van het veld was Colton Herta, echter door een fout van hemzelf, eindigde Herta niet in victory lane, maar in de muur. Josef Newgarden won zijn tweede race van het seizoen en daarvoor moest hij Romain Grosjean van zich af zien te houden. Kampioenschapsleider Scott McLaughlin maakte enkele fouten en na een spin eindigde McLauglin net achter Veekay op een 14e plaats.

Volgende week racet NASCAR op de dirt track van de Bristol Motor Speedway. NASCAR heeft er veel aan gedaan om de race te verbeteren ten opzichte van vorig jaar, dus laten we het hopen en er zondagavond lekker van genieten. Kyle Larson reed zondag alweer met zijn Dirt Late Model op de Port Royal Speedway in Pennsylvania. Larson streed weer mee voor de overwinning, maar na 25 van de 40 ronden spinde hij na contact te hebben gemaakt met Earl Parson Junior. Het was Gregg Satterlee die de finale uiteindelijk won. Larson organiseert enkele dagen voor de NASCAR Race een grote Late Model race op de Volunteer Speedway, die niet ver van Bristol ligt. Toppers uit de Super Late Models en bekende coureurs uit andere series zullen daar donderdagavond aan de start staan voor de eerste FloRacing Late Model Challenge powerd by Tezos.