USA: Updates Speedway Amerika
30-03-2022
Afgelopen weekend was de NASCAR te gast op het Circuit of the Americas. Normaal ben ik bij NASCAR geen fan van de Road Courses. Het was Loris Hezemans die zijn Cup Series debuut maakte voor het Nederlandse Hezeberg team, echter had Hezemans niets in te brengen en met een totaal verkeerde setup zat er alleen een kwalificatie in de achterhoede in en in een moeizame race moest de strijd met slechts enkele ronden te gaan gestaakt worden met een kapotte versnellingsbak. De race zelf was uiteindelijk helemaal niet zo slecht, met een finish die over enkele jaren misschien als legendarisch bestempeld gaat worden. Ross Chastain ging als leider de laatst ronde in, maar vlak voor het einde van die ronde gingen zowel AJ Allmendinger als Alex Bowman aan de #1 van Chastain voorbij. Met een echte stockcar last bender gaf de coureur van het relatief nieuwe Trackhouse Racing Team een tikje precies hard genoeg om Allmendinger en Bowman wijd te laten gaan. Chastain ging binnendoor en pakte zo zijn eerste overwinning in de Cup Series. Bowman kon nog tweede worden en Christopher Bell werd derde. 

Dezelfde Christopher Bell reed op donderdag nog op de 320 meter korte I44 Riverside Speedway in Oklahoma City. Hij stond daar aan de start met zowel een Midget als een 600cc Micro Sprint, zo een waar Kyle Busch vorige week in won. Bell finishte in de Midget tweede achter Buddy Kofoid die daarmee de 400e overwinning voor Toyota als motorleverancier in de Midgets binnen sleepte. Bell won daarna nog wel even in de Micro Sprints, waarbij hij bijna het hele startveld op een ronde zette.

Afgelopen weekend werd het drieweekse bezoek aan Californie afgesloten voor de World of Outlaw mannen. Op vrijdag was het de beurt voor de Bakersfield Speedway. Nadat David Gravel vorige week de leiding in het kampioenschap kwijt geraakt was, zat het nu opnieuw niet mee. Met nog 27 ronden te gaan belandde achterblijver Sheldon Haudenschild in de muur en op dat moment kwamen de koplopers er net aan. De eerste drie coureurs, Spencer Bayston, David Gravel en Rico Abreu konden alle drie niet op tijd reageerden en crashten. Het leek er op dat Brad Sweet de overwinning op een presenteerblaadje aangereikt kreeg, echter had hij geen rekening met Giovanni Scelzi en de 16 jarige Corey Day gehouden. Scelzi won dus voor Day en Sweet.

De laatste avond in Californie werd op de Perris Auto Speedway verreden. De monteurs van Gravel hadden de hele dag nodig gehad om de Sprint Car klaar te maken en de coureur met startnummer twee was er op gebrand om met een goed resultaat de Golden State te verlaten. Het was Carson Macedo die in de finale de leiding nam. Daar nam Gravel geen genoegen mee en al snel nam hij de leiding over. Gravel had de leiding redelijk stevig in handen, ondanks dat Australier James McFadden nooit ver weg was. Helaas werden de laatste tien ronden veel onderbroken door cautions, waardoor het vooral spannend was wat er zich achter Gravel afspeelde. Zeker nadat McFadden op een tweede plaats rijdend de muur raakte. Corey Day wist uiteindelijk opnieuw een knappe tweede plaats te pakken, nu achter Gravel. Gravel wist met Day, Macedo en Sweet drie coureurs uit California achter zich houden.

Marcel Breg

Terug naar Mrt (2022)