USA: Updates Speedway Amerika
24-03-2022
Afgelopen weekend stonden er weer twee wedstrijden in Californie op het programma voor de World of Outlaws NOS Energy Drink Sprint Cars. Op vrijdag werd op de korte kwartmijl Bullring van Merced Speedway gereden en net als vorig weekend ging de winst weer naar een coureur uit Californie. Lange tijd leek het regerend kampioen Brad Sweet te zijn die eindelijk na ruim 20 wedstrijden weer eens een overwinning zou pakken. Echter bij de laatste herstart was het Carson Macedo die Sweet wist te verschalken. Derde werd winnaar van vorige week Giovanni Scelzi, voor Tyler Courtney en Spencer Bayston. Opnieuw moest Sheldon Haudenschild zich via de herkansing plaatsen voor de finale en ook nu wist hij weer veel plaatsen goed te maken en als tiende de finishen. Een dag later zou eveneens op een kwartmijl Bullring gereden gaan worden, echter door het slechte weer ging de wedstrijd op de Ocean Speedway in Watsonville niet door.

Het Sprint Car seizoen in Pennsylvania is nu echt begonnen. Nadat de opener op Williams Grove een week uitgesteld werd, kon deze afgelopen vrijdag toch verreden worden. Het was Justin Peck die de finale wist te winnen. Een dag later stonden er maar liefst 38 Sprint Cars in de pits van de Lincoln Speedway en het was Brent Marks die zijn eerste overwinning van 2022 wist te behalen. Tijdens deze race kwam Logan Wagner nog even tijdens een rode vlag met zijn vuisten verhaal halen bij Anthony Macri. Wagner was niet blij met een actie van Macri eerder in de race, waarbij de twee elkaar raakten en Wagner ternauwernood een grote crash kon voorkomen. Op zondag stonden ook nog eens 25 Sprint Cars in Port Royal in de pits en daar was het Macri die de winst pakte.

Op de supersnelle Speedway van Texas werd zondag de tweede ronde van het Indycar seizoen verreden. Er stonden 27 autos aan de start voor de race over 600km. Na de laatste pitstops zat Rinus van Kalmthout er goed bij met een positie in de top drie. Echter had hij iets te vroeg zijn pitstop gemaakt om het einde van de race te kunnen halen en dit betekende dat hij een caution nodig had, of meer brandstof moest besparen dan de andere coureurs. De caution kwam niet en daardoor moest Veekay zich terug laten zakken naar de tiende positie. Het leek er de hele race op dat Scott McLaughlin nadat hij in de straten van St. Pete had weten te winnen ook de tweede race van het seizoen zou pakken. Echter in de laatste bocht moest McLaughlin een fractie van het gas voor een achterblijver en teamgenoot Josef Newgarden zag zijn kans schoon en pakte in de laatste meters de overwinning door wel het gas er op te houden. Dit betekende de 600e overwinning voor Team Penske in de diverse raceklassen.

Op de vernieuwde ovaal van Atlanta werd de Folds of Honor QuikTrip 500 voor de NASCAR Cup Series verreden. Er werd op voorhand al geanticipeerd dat deze race als een superspeedway zou aanvoelen. En de vele crashes en leiderswissels leken het daar inderdaad ook erg op lijken. Na een wreckfest van 500 mijl was het William Byron die voor Ross Chastain en Kurt Busch de winst wist te pakken. Byron had sowieso al een goed weekend, want op zaterdagavond wist hij op de 600m korte asfalt ovaal van de Hickory Motor Speedway de Easter Bunny 150 te winnen. Enkele uren nadat hij getraind had in Atlanta was hij alweer in North Carolina om aan die prestigieuze Super Late Model race deel te nemen. Om na zijn winst weer terug naar Atlanta te gaan en daar de volgende dag opnieuw te winnen.  Aanstaande zondag racen de NASCAR Cup coureurs op het Formule 1 circuit van Austin, Texas. Deze race op het Circuit of the Americas zal het debuut in de Cup Series betekenen voor de Nederlander Loris Hezemans.

Marcel Breg

Terug naar Mrt (2022)