USA: Updates Speedway Amerika
09-03-2022
Las Vegas staat bekend om het wagen van een gokje. Loris Hezemans was echter niet van plan enig risico te gaan nemen tijdens zijn debuut in de Camping World Truck Series. Hezemans deed het rustig aan in de kwalificatie en ook in de openingsfase van de race was vooral het doel om te leren. Dankzij de vele crashes en omdat Hezemans uit de problemen wist te blijven zou Hezemans uiteindelijk heel netjes als 20e geklasseerd worden. De full time Truck Series coureurs mochten het opnemen tegen Kyle Busch die een gastoptreden had op zijn thuisbaan. Busch is niet onbekend met een NASCAR Truck, want hij is de recordhouder van aantal overwinningen in de Truck Series. Erg knap voor een coureur die nooit het hele kampioenschap gereden heeft. Met nog drie ronden te gaan vond de laatste herstart plaats. Het waren Zane en Chandler Smith die om de winst streden. Kyle Busch keek vanaf de derde plaats toe hoe zijn Kyle Busch Motorsports auto bestuurd door Chandler Smith de overwinning pakte. Na de race zou Zane Smith gediskwalificeerd worden vanwege een overtreding van het aantal bevestigde wielmoeren.

Na de NASCAR Xfinity Series race werd vooral nagepraat over het incident tussen Ryan Sieg en Ty Gibbs. Nadat in een eerder stadium van de race Gibbs de auto van Sieg in de muur tikte, wilde Sieg toen hij al meerdere ronden achter lag wraak nemen op Gibbs. Sieg gooide toen hij veel langzamer reed de auto voor de #54 van Gibbs, maar was zelf andermaal de verliezende partij en liep zo nog meer schade op. NASCAR was hier niet zo blij mee en haalde de RSS Racing auto van Ryan Sieg binnen om hem niet meer terug de baan op te laten. Gibbs wist uiteindelijk zelfs de race te winnen en bood in de persconferentie na afloop nog wel zijn excuses aan bij Sieg voor het eerste incident. 
Alex Bowman wist een gokje in Las Vegas wel te belonen met een overwinning in de NASCAR Cup Series op zondag. Door een andere bandenstrategie te nemen en zo track position te pakken bij de laatste pitstop wist hij zijn mede Chevrolet coureurs Kyle Busch en Ross Chastain achter zich te houden.

Op de Cotton Bowl Speedway in Texas worden pas sinds 2016 wedstrijden voor de World of Outlaw Sprint Cars verreden en zelfs niet eens elk jaar. Op de dirt ovaal van iets korter dan 600m stonden vrijdag en zaterdag 29 Sprint Cars aan het vertrek, voor deze regio geen slecht resultaat. Het was Sheldon Haudenschild die een geweldige inhaalrace op de vroege leider Cory Eliason moest rijden. Met nog enkele ronden te gaan pakte hij de leiding en daarna de winst. Dit deed hij ook al in 2021 op de Cotton Bowl Speedway. De race van de zaterdag was een stuk spectaculairder.  In de eerste ronde raakten een aantal autos elkaar vooraan in het veld. Cory Eliason was daarvan het grootste slachtoffer en kon zijn race niet vervolgen. Sam Hafertepe Jnr, die al wat ervaring in de lichtere 360 Sprint Cars had op deze baan had lange tijd de leiding. David Gravel en Carson Macedo gingen in de tegenaanval. Ook daarachter was er een mooi gevecht tussen Brad Sweet en James McFadden. McFadden ging Sweet en Macedo voorbij op het moment dat Gravel met Hafertepe Jnr in gevecht ging. Met ongeveer 10 ronden te gaan wist Macedo extra snelheid in zijn Jason Johnson Racing #41 en ging McFadden en Gravel voorbij. Met nog drie ronden te gaan deed Macedo de perfecte slide job op Hafertepe Jnr en nam de leiding en enkele ronden later de bijbehorende overwinning. Na de Icebreaker van vorige week stonden afgelopen zaterdag opnieuw veel Sprint Cars in de pits in Abbottstown op de Lincoln Speedway in Pennsylvania. Deze keer maar liefst 41 en de overwinning ging naar Anthony Macri voor TJ Stuts en Chase Dietz. Een dag later stond 100km noordelijker de seizoenopener op de Port Royal Speedway in hetzelfde Pennsylvania op het programma. En nu stonden er zelfs 42 Sprint Cars in de pits. Het was de expert van Port Royal Lance DeWease die de winst wist te pakken voor Mike Wagner en Justin Peck.

Marcel Breg
Foto Hezemans racing

Terug naar Mrt (2022)