USA: Updates Speedway Amerika
03-03-2022
Afgelopen weekend begon het Indycar seizoen in de straten van het Amerikaanse St Petersburg. In het zonnige Florida stonden 26 coureurs aan het vertrek van de race die over 100 ronden zou gaan. Onze Rinus van Kalmthout had zich knap op een vierde plaats gekwalificeerd. Het was de Nieuw Zeelandse Team Penske coureur Scott McLaughlin die van pole position mocht vertrekken en bij de start van de race meteen de leiding pakte. Veekay had een goede start en nam de derde plaats in. Het bleek dat Veekay al snel te veel van zijn zachte banden gevraagd had en zo viel hij langzaam, maar zeker verder terug in het veld. Na 20 ronden was de jonge Nederlander al naar de tiende plaats gezakt en net nadat Veekay toch maar zijn pitstop nam, crashte rookie David Malukas. Dit was precies het geluk dat van Kalmthout nodig had, want hierdoor werd het verlies wat hij door zijn ongeplande pitstop opliep teniet gedaan. In het vervolg van de race maakte Veekay geen fouten en werd daardoor met een zesde positie beloond. McLaughlin kreeg de leiding terug nadat alle pitstops geweest waren en zo won de Rookie van het jaar van 2021 zijn eerste race in de NTT Indycar Series. Kampioen van 2021, Alex Palou kwam in de slotfase nog dichtbij, maar moest genoegen nemen met een tweede positie. Op 18 maart staat de tweede race van het seizoen op het programma, op de supersnelle speedway van Texas.

Het NASCAR circus was neergestreken in Californie, op de Auto Club Speedway in Fontana. De 2 mijl lange ovaal bevestigde ook nu weer dat het een heel zwaar circuit voor de banden is. Het circuit bevat het oudste asfalt en in combinatie met de ruwe opgevulde scheuren veroorzaakt het een zeer hoge graad van bandenslijtage. Dit zorgde ervoor dat heel veel autos lekke banden hadden, of de controle over de auto kwijt raakten op onverwachte momenten. Uiteindelijk was het Kyle Larson die een zeer interessante eindsprint won. Austin Dillon, in de kenmerkende #3 probeerde het nog in de laatste bocht door de onderkant van de bocht heel scherp aan te snijden, maar daar raakte Larson niet van onder de indruk en won zijn eerste race als NASCAR Cup kampioen. Aanstaand weekend reizen de NASCAR vrachtwagens massaal naar Las Vegas. Alle drie de professionele NASCAR divisies zullen daar aan de start verschijnen. In de NASCAR Camping World Truck Series zal Nederlander Loris Hezemans aan de start verschijnen. Hij zal daar weer extra oval ervaring opdoen in een door het Reaume Brothers geprepareerde Chevrolet Silverado pickup truck. Ditzelfde team verzorgt ook de Cup autos die het Hezeberg team gebruikt dit jaar.

De Icebreaker kennen wij hier vooral als een banger teamrace die jaarlijks in Kings Lynn verreden wordt. Er bestaat ook een Sprint Car variant en die werd afgelopen zondag gehouden op de Lincoln Speedway in Pennsylvania. Bij de traditionele seizoensopener waren 34 Sprint Cars aangemeld en vooral de locale toppers meldden zich vroeg in de middag in de pits. Het was de 26 jarige Freddie Rahmer die zijn thuiswedstrijd wist te winnen, voor een coureur die we de afgelopen weken veelvuldig in de uitslagen tegen komen, Brent Marks. Het is wachten op een finale winst in 2022 voor hem. Derde werd Anthony Macri, voor Danny Dietrich. Michael Kofoid werd achtste en Icebreaker 30 winnaar van 2021, Tim Wagaman werd slechts 16e. De World of Outlaw Sprint Cars zouden afgelopen weekend in Mississippi en Louisiana rijden, echter door het slechte weer gingen deze beide wedstrijden niet door.

Marcel Breg
Foto autospeedway Fontana


Terug naar Mrt (2022)