USA: Updates Speedway Amerika
23-02-2022
Afgelopen zondag werden de Florida Speedweeks afgesloten met de Daytona 500. Daarover later meer. Net als in de column van vorige week, stond ook deze week weer vol met races op alle circuits in de Sunshine State. Engelsman Ryan Harrison had vorige week al wat ervaring opgedaan met zijn 360 cubic inch Sprint Car op de East Bay Raceway Park Speedway. Afgelopen week heeft hij meermaals op dezelfde Speedway deelgenomen aan de wedstrijden aldaar. Harrison die in 2018 zijn Sprint Car debuut op enkele circuits in de regio van New York maakte, begon op valentijnsdag met een wedstrijd tussen de snellere 410 cubic inch Sprint Cars. De All Star Series of Champions begon de week daar met twee wedstrijden en zo konden zij toch nog enkele wedstrijden tijdens de Speedweeks verrijden. Harrison had van de 40 deelnemers de 36e tijd in de kwalificatie gereden en na een negende plaats in zijn heat en een 16e plaats in de B finale zat de avond voor de jonge Engelsman erop. De top drie in de finale waren bekende namen in de Sprint Car wereld, want het was Tyler Courtney die met zijn door NOS Energy Drinks gesponsorde auto won, voor de Australier Kerry Madsen en Giovanni Scelzi. Brent Marks die vorige week al een sterk optreden had op de halve mijl van Volusia was hier ook weer goed onderweg en finishte als vierde. De winnaar van de Chili Bowl voor Midgets van afgelopen januari, Tanner Thorson, heeft voor dit seizoen plannen om zich meer op de grotere Sprint Cars te richten en werd in deze finale negende.

De volgende avond stonden de All Stars opnieuw aan de start in Tampa op de East Bay Raceway Park. Echter deze avond liet Harrison verstek gaan. Het was Cory Eliason die op de 3/8e mijl dirttrack vanaf pole position de finale wist te winnen. Tweede werd Dylan Westbrook uit Scotland (de plaats, deze ligt in Canada) en derde werd de winnaar van de avond ervoor; Tyler Courtney. Na een dagje rust eindigde de week met drie avonden voor de lichtere 360 Sprint Cars. Op donderdag finishte Harrison negende in de finale die gewonnen werd door Mark Smith. Op vrijdag wist Harrison zijn heat te winnen, maar in de finale werd hij slechts als 22e geklasseerd. Het is mij niet bekend of Harrison deze race misschien uitgevallen is. De finale werd door Toyota rijder Aaron Reutzel gewonnen. Op zaterdag kwam ik Ryan Harrison niet in de uitslagen tegen. Deze avond was Sam Hafertepe Jnr de winnaar.

Dan gaan we terug naar het begin van de week, want deze week werd er natuurlijk ook veel geracet op de 2,5 mijl lange superspeedway van Daytona. Het was tijdens de kwalificatie van de Daytona 500 meteen een goede dag voor het Nederlandse Hezeberg team, want Jacques Villeneuve wist zich direct te kwalificeren met zijn rondetijd voor de Daytona 500 en hoefde zich tijdens de kwalificatie races geen zorgen te maken voor de grote 500 mijl race. Er zijn elk jaar twee kwalificatie races en vaak zijn deze op de donderdagavond. Deze races staan bekend als de Duels en daar zal voor de plaatsen op de startgrid gestreden worden. Alleen de eerste startrij was na de normale kwalificatie al bekend, want Kyle Larson en Alex Bowman zouden die gaan innemen voor de Daytona 500. De eerste Duel gaf meteen al een beeld wat we later in de Daytona 500 terug zouden zien. Het waren vier Ford coureurs die de eerste vier plaatsen bezetten. Met Brad Keselowski in zijn nieuwe nummer 6 en Austin Cindric in de oude auto van Kesselowski, namelijk de Penske nummer twee, op de eerste twee plaatsen.

Toen op zondag de Daytona 500 begon leek het erop alsof Keselowski aan alle kijkers wilde laten zien dat hij in de auto met startnummer zes zat, want na een agressieve actie in de beginfase van de race veroorzaakte de NASCAR kampioen van 2012 meteen een grote crash waarbij veel kanshebbers uit de strijd gewerkt werden. Keselowski gaf Harrison Burton een iets te hard tikje, waardoor hij de macht over het stuur verloor en na een koprol van Burton waren het ook meteen Wiliam Byron en Denny Hamlin die geen kans meer op de overwinning hadden. In de eindsprint om de winst van de Daytona 500 waren het dezelfde vier Fords als in de Duel race en een verdwaalde Toyota van Bubba Wallace die zouden uitmaken wie de winst zou gaan pakken. Uiteindelijk leek het erop dat Wallace een slipstream maat miste omdat er geen Toyotas bij de eerste vijf zaten en ook Keselowski miste een draft maat en zou uiteindelijk negende finishen. Het was Ryan Blaney die zijn teamgenoot Cindric naar de overwinning duwde. Tenminste totdat Blaney zelf de race wilde gaan winnen. Echter blokte rookie Cindric op het juiste moment, waardoor Wallace als tweede over de finish kon komen voor Chase Briscoe op de derde plaats, maar beiden achter de Xfinity Series kampioen van 2020; Austin Cindric.

Jacques Villeneuve die voor het eerst de Daytona 500 reed, had een hele goed race gereden en zou uiteindelijk als 22e geklasseerd worden. Villeneuve zei na afloop dat het vinden van draft partners vooral in het begin van de race lastig was, omdat zijn mede coureurs het dicht bij elkaar rijden nog niet aandurfden met de Canadees. Echter in de tweede helft van de race ging dit een stuk beter. Echter ging niet alles even makkelijk bij Villeneuve, zo had hij bij het aanremmen van zijn eerste pitstop de rembalans van de auto totaal verkeerd staan en spinde de auto daardoor bijna. Ook kon hij de auto van Tyler Reddick ter nauwe nood ontwijken toen die vlak voor zijn neus spinde. Op de vraag of we Villeneuve nog vaker in actie zouden zien dit jaar antwoordde hij dat hij hier wel op hoopte, maar dat het van eventuele sponsors afhing en dat Loris Hezemans al een aantal starts in de planning had voor dit seizoen.

Op vrijdag ging de Camping World Truck Series race naar Zane Smith. Bij het ingaan van de laatste ronde reed Smith aan de leiding, echter viel de gele vlag door een crash net een paar seconde te vroeg om Smith tot winnaar te kronen. Er moest een verlening van de race aan te pas komen, echter nu crashten enkele van zijn collegas net op het juiste moment waardoor Smith alsnog de overwinning kreeg tijdens de caution. Op zaterdag werd de race om de Xfinity Series verreden en de crash van Myatt Snider ging de hele wereld over. Na een koprol scheurde Snider met zijn Chevrolet met startnummer 31 nog een heel deel van het hekwerk uit de baan. Hierdoor verloor Snider zijn motorblok en achteras. De crash leek daarin op die van Kyle Larson van enkele jaren geleden. Het was Austin Hill die zijn eerste Xfinity Series race wist te winnen, nadat hij in 2019 de openingsrace op Daytona al in de NASCAR Trucks had weten te winnen.