USA: Updates Speedway Amerika
16-02-2022
De afgelopen en aankomende week staan in het teken van de Speedweeks in Florida. Gedurende ongeveer twee weken word er op elke baan bijna dagelijks geracet. Veel te veel om alles te behandelen en ik heb mijn aandacht vorige week vooral op Volusia Speedway Park gericht. Daar werden de DIRTcar Nationals voor Sprint Cars verreden. Normaal gesproken een bijzonder evenement omdat voor deze DIRTcar Nationals zowel twee wedstrijden van de All Star Circuit of Champions als drie wedstrijden van de World of Outlaws meetellen. De beste over deze vijf wedstrijden wint een plastic krokodil en de titel van de DIRTcar Nationals. Deze opzet heeft vooral als doel om bij de All Star wedstrijden extra deelnemers van de Outlaws te genereren en vice versa.

Nu was het in het begin van vorige week niet zulk goed weer in Florida en het regende zelfs zoveel dat beide wedstrijden van de All Stars niet door konden gaan. Gelukkig was het weer op donderdag beter, waardoor de eerste wedstrijd van 2022 voor de World of Outlaws wel door kon gaan. De baan was door het slechte weer in een zeer slechte staat waardoor het racen zoals we dat op de snelle halve mijl baan in Barbersville gewend zijn, op deze eerste dag nog niet te zien zouden krijgen. De eerste avond van het seizoen begon met een primeur voor Aaron Reutzel. Hij had tijdens de kwalificatie de snelste tijd neergezet en het was voor het eerst bij de World of Outlaws dat dit door een Sprint Car met een Toyota motor aan boord gebeurde. De winst ging naar tienvoudig kampioen Donny Schatz die op een zeer hobbelige baan, waar slechts 1 echte racelijn mogelijk was, Kyle Larson achter zich wist te houden.

Een dag later zou alles anders zijn. De baan lag er perfect bij en dit resulteerde in een fantastische finale. Brad Sweet, David Gravel en Sheldon Haudenschild maakten er een legendarische race van. Uiteindelijk was het Haudenschild, die met het ingaan van de laatste ronde nog derde lag, de race met slechts een marge van 0,044 seconde wist te winnen voor David Gravel. Gravel dacht lange tijd dat hij voor het eerst een feature op Volusia zou winnen, maar zag de overwinning in de laatste meters uit zijn hand glippen toen Haudenschild in een dragrace naar de finish lijn zijn #17 nog net voor de auto met startnummer 2 wist te steken.

Op zaterdag werd de derde race in het Volusia drieluik verreden. David Gravel zinde op wraak en had pole position in de finale. Bij de groene vlag gaf hij gas en was vertrokken. Kraig Kinser startte vanaf de tweede positie en kon Gravel bij lange na niet bijhouden. Halverwege de race was duidelijk dat Kinser hulp van een caution nodig had als hij nog aan een overwinning wilde denken. Echter was juist hij degene die een gele vlag veroorzaakte nadat hij met een lekke band hard de vangrails in bocht vier was ingegaan. Bij de herstart was het opnieuw Gravel die wegreed van zijn achtervolgers. Brent Marks die een sterke avond had finishte op ruime achterstand tweede en rookie van het jaar van 2021, de Australier James McFadden finishte als derde. Met deze overwinning stelde Gravel ook de DIRTcar Nationals veilig en na de eerste drie wedstrijden zijn alle ogen op de door Husets Speedway gesponsorde startnummer 2 gericht.

Alex Bowman reed afgelopen week zijn eerste World of Outlaw wedstrijden. Dit nadat hij slechts vijf keer eerder met een 410 cubic inch Sprint Car gereden had. Het was dan ook knap om te zien dat Bowman alle drie de avonden de finale wist te bereiken. Ten slotte word al voor de 55e keer de World Series of Asphalt Stock Car Racing op de halve mijl van New Smyrna gehouden. Het was teamgenoot van Bowman bij Hendrick Motorsports William Byron die afgelopen maandag de Super Late Model race wist te winnen. Byron ging als eerste over de finish in de Clyde Hart Memorial race over 100 ronden.

Marcel Breg
Foto TWSP


Terug naar Feb (2022)