USA: Updates Speedway Amerika
09-02-2022
Afgelopen zondag werd de Busch Light Clash at The Coliseum verreden. De Clash is al sinds 1979 de opener van het NASCAR seizoen. Deze race die niet mee telt voor het puntenklassement is de klassieke seizoenopener voorafgaand aan de Daytona 500. Op zaterdag gingen de poorten voor het eerst open voor de eerste training op de 400m platte ovaal van The Coliseum in Los Angeles. Er waren 36 Next Gen NASCAR autos die deelnamen aan dit bijzondere evenement. Later op de dag zou elke coureur een vrije kwalificatieronde krijgen en het was Kyle Busch die de snelste tijd neer zette. Dit betekende dat hij op de zondagmiddag als 1 van de 4 snelste rijders zijn heat race vanaf pole position mocht vertrekken, want NASCAR wilde dit evenement zoveel mogelijk als elke regionale short track wedstrijd in Amerika laten lijken. Met een rondetijd 13,745 seconde was hij 0,8 seconde sneller als de langzaamste coureur, Ty Dillon. De vier heats, die over 25 ronden gingen, werden door Kyle Busch, Tyler Reddick, Justin Haley en Joey Logano gewonnen. Vooral in het midden en achterveld waren hier toch wel leuke gevechten te zien met af en toe autos drie dik door de bocht, ondanks dat er elke keer slechts negen autos in de baan waren. Zo ging de top vier elke keer door en mochten de overige coureurs in de twee Last Chance races aantreden.

Denny Hamlin won de eerste LCQ, waarin Aric Almirola best hard door Todd Gilliland de SAFER wall ingewerkt werd. In de tweede LCQ  was het Ty Dillon die als eerste de finishlijn passeerde, echter werd hij gediskwalificeerd vanwege een valse herstart. Diezelfde Ty Dillon deed daarvoor een stockcar move door Kurt Busch de muur in te werken. Vervolgens zat Austin Cindric in een botsautootje zonder besturing en werd de binnenmuur ingewerkt door Bubba Wallace. Al met al was dit een zeer vermakelijk voorproefje op de Clash zelf.

Ruim 50.000 toeschouwers zaten in het stadion toen de 150 ronden voor de Clash op het programma stond. Het was Kyle Busch die van pole vertrok, maar al snel ging Tyler Reddick binnendoor om de leiding over te nemen. Na even ruim 50 ronden was het Ricky Stenhouse Jnr die spinde en de eerste caution veroorzaakte. Vlak voor de herstart begaf de auto van Reddick het en moest de strijd dus helaas staken. Kyle Busch mocht opnieuw van voren beginnen, nu was het Joey Logano die naast hem plaats nam op de eerste startrij. Een tiental groene vlag ronden later ging Chase Elliott achterstevoren. Opnieuw een herstart met Busch aan de leiding, maar na een kusje van Logano op de achterbumper werd de leiding daarmee ook afgegeven. Toen Ryan Blaney het middenterrein op wilde zoeken vlagde NASCAR voor de veiligheid voor de volgende caution. Met nog ongeveer 30 ronden te gaan was het Justin Haley die iets te enthousiast begon te vechten met Kyle Larson en dit na een foutje van hemzelf moest bekopen met een bezoek aan de betonnen muur. Je zag ook al gelijk dat Logano en Busch weer zij aan zij in gevecht waren om de leiding te pakken. Het was Logano die Busch nipt achter zich wist te houden en na 2017 zijn tweede Clash wist te winnen. In het interview na afloop van de race vertelde Logano dat hij zo snel mogelijk naar huis wilde omdat zijn vrouw op het punt van bevallen stond en dit leverde flink wat gejuich vanaf de tribunes op. Al met al best een leuke opzet en wat mij betreft mag het een jaarlijkse traditie zijn om in de Golden State het seizoen af te trappen.

Dan werden afgelopen vrijdag en zaterdag op de meest zuidelijke baan van Amerika op de Hendry County Speedway in Florida de Snow Free Winter Nationals voor 360 cubic inch Sprint Cars verreden. Daar was het onder andere de Engelsman Ryan Harrison die aan de start verscheen. Op vrijdag werd The Boss, rijdend met zijn eigen nummer 197, netjes zevende in de finale over 25 ronden. Een dag later met vijf ronden meer op het programma wist Harrison zelfs vijfde te worden. De winnaar was Mark Smith en ook al hoefde hij niet een wereldreis als Harrison te maken, toch was het voor Smith bijna 2000km rijden alvorens hij Hendry County bereikt had.

Marcel Breg
Foto Mark Derrix


Terug naar Feb (2022)