USA: Updates Speedway Amerika
19-01-2022
Zoals in eerdere USA Updates besproken werd afgelopen week de Chili Bowl Nationals voor Midgets in de Expo hallen in Tulsa verreden. Maar liefst 400 coureurs namen afgelopen week deel aan dit mega evenement.

Op maandag werd al om 7uur in de ochtend begonnen met de training sessies. Het raceprogramma werd op maandag afgetrapt met de Race of Champions. De winnaar van deze race kreeg als hij zich in de loop van de week niet zou kwalificeren voor de grote A finale op zaterdagavond een provisional startbewijs krijgen zodat hij daar toch aan mee zou kunnen doen. En meteen werd de standaard voor de rest van de week gezet, want dit was een hele mooie race. Het was Justin Grant die de hele race aan de leiding ging, maar met Kyle Larson achter hem wist hij dat hij nooit zeker was van de winst. Met nog een handvol ronden te gaan verhoogde Larson de druk op Grant. De NASCAR kampioen probeerde de korte lijn te pakken, terwijl Grant de bovenkant van de baan pakte en steeds met meer snelheid de bocht uit kwam. Vooral in de laatste ronde probeerde Larson het nog twee keer, waardoor de autos elkaar bijna raakten. Toch was het Justin Grant, die full time in de Midgets racet, die de winst wist te pakken. Tanner Carrick wist de dagfinale te winnen voor Tyler Courtney en zo werden zij de eerste twee coureurs die zich van de A finale op zaterdag verzekerd wisten. Chase Johnson werd derde voor David Gravel. Verder finishten de NASCAR Coureurs Alex Bowman 9e en Chase Briscoe 11e in de finale. Cannon McIntosh Werd knap zesde in de finale, nadat het eerder op de avond allemaal nog niet erg mee zat. Zo wist hij niet te finishen in de Race of Champions en ook in zijn heat race haalde hij de finish niet. Hierdoor werd hij veroordeeld tot de C finale, hierin werd hij tweede. Dit deed hij in de B finale nog eens dunnetjes over door opnieuw tweede te finishen.

Op naar dinsdag en dit zou de dag zijn dat Kyle Larson weer eens zou laten zien hoe goed hij is. Echter had niemand rekening met Michael Kofoid gehouden. De 20 jarige Midget coureur uit Penngrove, Californie had in 2021 al vijftien Midget finales gewonnen, dus echt een verrassing was het ook weer niet. Larson werd wel gewoon tweede en dus ook zeker van de A finale op zaterdag. Derde werd Chris Windom, vijfde Thomas Meseraull en de zesde plek was voor de beste dame in 2022, Kaylee Bryson. Daarover later meer. Donny Schatz finishte 15e nadat hij in de B finale tweede geworden was. De andere B finale was een zeer spectaculaire race. Meerdere koprollen en een diskwalificatie tijdens de race voor Steven Snyder Jnr.


Net als de twee dagen ervoor, stonden er op woensdag weer ongeveer 80 verse coureurs klaar om de strijd met elkaar aan te gaan. Deze avond was het Rico Abreu die opnieuw een Chili Bowl kwalificatieavond wist te winnen. Kevin Thomas Jnr finishte als tweede. Daarnaast waren de enige bekendere namen in deze finale Colby Copeland die vierde finishte en World of Outlaws kampioen Brad Sweet wist zich als zesde te klasseren in de finale. De vijfvoudig Chili Bowl kampioen Sammy Swindell had een minder goede avond. In zijn heat wist de 66 jarige voormalig kampioen de finish niet te halen. Hij botste op een stilstaande auto, waardoor hij zelfs tot de D finale veroordeeld werd. In deze race over tien ronden wist hij nog tweede te worden, maar in de C finale werd hij gediskwalificeerd.

De donderdag is van Christopher Bell en daar blijft iedereen van af. Al voor het achtste jaar op rij wist Bell, die de Chili Bowl zelf ook al drie keer won, zijn preliminary night te winnen. Bell moest er wel zijn best voor doen, want hij mocht de finale slechts vanaf de vierde startpositie vertrekken. Het was Shane Golobic die van pole mocht beginnen, eerst was het Tanner Thorson die hem voorbij ging, maar uiteindelijk ging Bell beiden voorbij. Thorson finishte als tweede voor CJ Leary, Tim Buckwalter en Shane Golobic. Thorson vocht heel hard tegen Bell en dit duel zou later deze week een vervolg gaan krijgen.

Op vrijdag was het Justin Grant die na de Race of Champions van maandag ook de laatste kwalificatieavond op zijn naam wist te zetten. Ricky Stenhouse Jnr werd tweede en plaatste zich daarmee ook direct voor de A finale op zaterdag. Het was echter Tom Harris die veel opzien baarde met zijn resultaten. Zo won hij niet alleen zijn heat, maar ook de qualifier race, waar de beste 40 van de dag aan mee mogen doen. Dit betekende een uitstekende  zevende startpositie voor de A finale van de avond. Het ging in eerste instantie fantastisch voor Harris en hij lag zelfs even op een vijfde positie. Tot bij een herstart zijn motor afsloeg en hij achteraan het veld aan moest sluiten. Hierna ging Harris nog over de kop, maar finishte als 21e. Dit betekend dat Harris op zaterdag in de E main mocht beginnen.

Zaterdagmorgen begon de alfabetsoup met de P finales, waarin coureurs zich probeerden op te werken naar de volgende ronde. Indycar coureur Conor Daly was de eerste bekende naam die het strijdtoneel betrad, maar wist in zijn O Finale de finish niet te halen. Na de dramatische kwalificatieavond van vijfvoudig kampioen Sammy Swindell was hij veroordeeld tot de N finale. Het zou het begin zijn van een sterke run deze ochtend en middag. Zo werd hij derde in de N finale om vervolgens ook derde te worden in de M finale. Daarna volgden nog een tweede, derde en vierde plaats. Swindell strandde uiteindelijk in de I finale waarin hij de finish niet wist te halen. Chase Elliott mocht in de F finale aantreden en dat zou op brute wijze ook meteen het einde van zijn dag betekenen. Elliott verliet het strijdtoneel met een mega hoge koprol waarbij hij bijna boven in de hekken hing.

Tom Harris zagen wij vervolgens in de E finale aantreden. Hij mocht op pole position beginnen en maakte daarin geen fout en finishte netjes tweede achter Brody Fuson. Harris mocht achteraan in de D finale beginnen en ondanks een goede opmars bleef hij op een 12e plaats steken en dit betekende het einde van zijn Chili Bowl. Een sterk optreden waar misschien wel iets meer in gezeten had. Het was niet zijn beste resultaat, want in 2015 wist hij het na een sterke kwalificatieavond tot de C finale te schoppen.

Corey Day was de enige coureur die zich vanuit de C finale in de A finale wist te rijden door eerst tweede en daarna vijfde te worden. In de grote finale speelde hij geen rol en finishte als 17e. Kaylee Bryson wist haar B finale te winnen en daarmee werd zij de eerste dame die de finale van de Chili Bowl wist te bereiken. Zij finishte vlak achter Day op de 18e plaats. De finale werd een echte tweestrijd tussen Christopher Bell en Tanner Thorson. Thorson had in de top 10 kwalificatie al laten zien zeer snel te zijn, want hij wist van een originele zevende startplaats een tweede achter Bell te maken. Vervolgens had Thorson alle 55 ronden nodig om Bell te verslaan. Rico Abreu finishte derde, voor Michael Buddy Cofoid , Tanner Carrick en Kyle Larson.

Marcel Breg
Foto MAVTV


Terug naar Jan (2022)