USA: Updates Speedway Amerika
10-01-2022
Amerika heeft het holiday season achter zich gelaten en zo kunnen wij ons gaan opmaken voor een nieuw raceseizoen. Het zal dan ook niet lang duren voor de Daytona 500 promos weer tijdens de NFL reclames op FOX te zien zullen zijn. De Daytona 500 is dit jaar op zondag 20 februari, noteer hem maar alvast om deze avond vrij te houden.

Deze week zal in Tulsa de Chili Bowl verreden worden, daar heb ik al een en ander over verteld en zal hier later nog iets meer over schrijven. Echter werd als warm up evenement afgelopen week de Tulsa Shootout in dezelfde arena verreden. Maar liefst 1700 inschrijvingen van 600 coureurs over 6 klassen in de Micro Sprints werden daarvoor ontvangen. Kyle Busch en zoon Brexton Busch waren hier ook aanwezig. Kyle Busch bleef zowel in de Winged Outlaw klasse, als bij de Non-Wing Outlaw klasse in de B-main steken. Ook Brexton kwam in de Junior Sprints niet verder als een 4e plaats in de B-Main. Dit was niet genoeg voor een finaleplaats, echter wilde de promotor de 6 jarige Brexton een provisional startplaats geven. Dit viel niet goed bij de fans en de concurrenten, waarop de familie Busch besloot om dit aanbod af te slaan. Een andere NASCAR coureur deed het beter in Tulsa. Christopher Bell wist tweede te worden in de finale van de Winged A-Class en ook nog een zesde plaats te pakken in de Non-Wing Outlaw. De drievoudig Chili Bowl kampioen voelt zich duidelijk thuis in Tulsa. Emerson Axsom zal een naam zijn die zeer weinig van jullie ooit gehoord hebben. Maar hij zal waarschijnlijk de beste week in Tulsa gehad hebben tijdens de Shootout. Zo won hij de Stock Non-Wing finale, werd hij tweede in de Non-Wing Outlaw om daarnaast ook nog eens zevende en achtste te worden in de Winged A-Class en de Winged Outlaw finales.

Het schema van welke coureur op welke dag mag aantreden voor de Chili Bowl is bekend gemaakt en van maandag tot en met vrijdag zullen elke dag zon 70 a 80 coureurs acte de presence geven. Meteen deze maandag is/was het de beurt voor onder andere David Gravel, Chase Briscoe, Chase Elliott en Alex Bowman. Op dinsdag komt de regerend en tweevoudig kampioen Kyle Larson in actie. Hij zal het dan onder andere opnemen tegen Tyler Courtney, Midget topper Thomas Messeraull en voormalig Formule 2 en huidig Indycar coureur Santino Ferrucci. Ook veelvoudig World of Outlaws kampioen Donny Schatz mag op dinsdag aantreden. De headliner van de woensdag is de vijfvoudig Chili Bowl winnaar Sammy Swindell. Deze dag zal met 80 ingeschreven coureurs de drukste worden. Ook staat op de woensdag de tweevoudig kampioen Rico Abreu aan de start. Donderdag is Christopher Bell de publiekstrekker en hij zal aantreden tegen onder andere J.J. Yeley. Op vrijdag is het de enige Europeaan die aan de start verschijnt in vorm van de voor ons bekende Tom Harris. Onze stockcar F1 ster zal het opnemen tegen onder andere (voormalig) NASCAR helden Kasey Kahne, Ricky Stenhouse Jnr en Ryan Newman. Maar ook bekende Sprint Car mannen als Daryn Pittman en Cory Eliason zullen op vrijdag aantreden. Na deze vijf dagen van racen zal op zaterdag de kampioen van 2022 gekroond worden.

Marcel Breg


Terug naar Jan (2022)