USA: Updates Speedway Amerika
21-12-2021
Zoals al in de wist u datjes van afgelopen vrijdag was te lezen zal de huidige Wereldkampioen in de Stockcar Formule 1, Tom Harris binnenkort weer deelnemen aan de Chili Bowl in Amerika. De Chili Bowl is ondertussen een begrip geworden in de Amerikaanse autosport wereld en trekt coureurs van verschillende disciplines begin januari naar de Tulsa Expo Raceway in Tulsa, Oklahoma. Daar wordt iedere winter in de Expo hallen een kleine kwart mijl dirt track aangelegd. Van 10 tot en met 15 januari zal daar in zes dagen gestreden worden om de 36e Chili Bowl Nationals voor Midgets.

Naast Tom Harris staan er niet minder dan 363 andere coureurs ingeschreven om deel te nemen, waaronder met startnummer 01 de verdedigend kampioen, wie anders dan, Kyle Larson. Ook in 2020 was het Larson die de Golden Driller, vernoemd naar het standbeeld dat buiten de Expo staat, wist te winnen. Van 2017 tot en met 2019 was het Christopher Bell die een perfecte hattrick maakte met drie titels op rij. Daarnaast is de familie Swindell goed voor negen titels. Vader Sammy wist er vijf te winnen en staat ook in 2022 weer ingeschreven, zoon Kevin blijft tot dusver op vier titels steken. Tony Stewart wist het evenement in 2002 en 2007 te winnen. In 1993 was het Dave Blaney, goed voor 473 NASCAR races tussen 1992 en 2014, die de 7e Chili Bowl wist te pakken.

Tom Harris zal wederom, net als in zijn vorige Chili Bowl bezoek, met een Midget geprepareerd door het Keith Kunz Motorsports team aan de start verschijnen. Het team van Keith Kunz heeft een drukke tijd voor de boeg, want zij zullen met maar liefst 15 Midgets naar Tulsa afreizen. De meest in het oog springende namen van KKM zijn zonder twijfel Christopher Bell en Rico Abreu. Verder zijn de meest opvallende namen op de deelnemerslijst die ik nog niet genoemd heb, David Gravel, Brad Sweet, J.J. Yeley, Chase Briscoe, Chase Elliott, Kasey Kahne en Alex Bowman. Alle coureurs worden in vijf groepen verdeeld en iedere groep krijgt zijn eigen kwalificatieavond. Vervolgens zal op de zesde dag een zogenaamde alfabet soep verreden worden. De slechtste coureurs beginnen in de twee M-Finales en de besten hiervan gaan door naar de volgende ronde, waar weer verse coureurs staan te wachten die op zichzelf weer proberen om in de volgende ronde te komen. Dit systeem gaat zo het alfabet door helemaal tot de belangrijke B en A finales. Waarbij de A finale natuurlijk de grote finale om de Chili Bowl Nationals is.

Tot slot deel drie van mijn kleine drieluik van veranderingen voor het NASCAR seizoen van 2022. Het wedstrijdschema heeft meteen in de eerste week al een grote verandering. Want de zogenaamde Clash, die normaal in Daytona verreden werd gaat nu naar Los Angeles. NASCAR had er al een tijdje last van dat de Clash, een teaser voor het nieuwe raceseizoen, niet zo goed bezocht werd. Nu had NASCAR de race al van de oval naar de road course verplaatst, maar nu gaan ze helemaal iets gewaagds doen. De race zal op een tijdelijke kwart mijl ovaal in het Los Angeles Memorial Coliseum verreden gaan worden. Het stadion wat in 1921 gebouwd werd en de Olympische Spelen van zowel 1932 als 1984 mocht openen en sluiten, zal nu tijdelijk omgebouwd worden tot racetempel. Verder zal 1 van de double header races van Pocono ingewisseld worden voor een race op de 1,25 mijl oval van Gateway. Bristol zal opnieuw tot dirt track omgetoverd worden en deze race zal op paaszondag plaatsvinden. De road courses die in het schema staan zijn de Circuit of the Americas, Sonoma Raceway, Road America, de Indianapolis Motor Speedway, Watkins Glen en tot slotte zal de Roval van Charlotte wederom in de Playoffs zitten. Het seizoen wordt net als afgelopen jaar weer afgesloten in Avondale op de Phoenix Raceway.

Marcel Breg 

Terug naar Dec (2021)