USA: Updates Speedway Amerika
01-12-2021
De grote 410 cubic inch winged Sprint Cars zijn klaar voor dit seizoen, echter  zijn er nog wel wat wedstrijden voor de lichtere 360 cubic inch Sprint Cars. Op dinsdag en woensdag reden zij op de Merced Speedway in California. Beide avonden werden gewonnen door Kyle Larson. Ook Chase Elliott was wederom aanwezig en hij finishte als 18e en 12e. Afgelopen weekend reden de 360 Sprint Cars om de Copper Classic in Arizona op de gelijknamige Speedway. De titel ging naar World of Outlaws rookie Brock Zearfoss. De avond voor de Copper Classic was het, eveneens bekend van de World of Outlaws, Sam Hafertepe Jnr die de feature won. Het was zijn zevende finalewinst van 2021, waarvan dit de zesde in de 360 Sprint Cars was. Dit waren de laatste evenementen op deze Speedway, want helaas is hij nu gesloten. Eigenlijk zou hij vorig jaar al sluiten, echter kregen ze een jaar uitstel.

Sinds 1968 wordt begin december jaarlijks 1 van de belangrijkste Super Late Model races op asfalt verreden. In Pensacola, Florida, ligt de halve mijl van de Five Flags Speedway en daar komen begin december de belangrijkste Super Late Model coureurs bijeen. Door de layout met de hoge banking is het een voor Late Models extreem snelle baan. De Snowball Derby wordt nu al enkele jaren over maar liefst 300 ronden verreden en heeft dus een afstand van 240km. Als we de voorgaande winnaars erbij pakken vallen een aantal voormalig NASCAR coureurs en kampioenen op. Zo won de drievoudig NASCAR Cup kampioen Darrell Waltrip de race in 1976. In 1988 was het Ted Musgrave, goed voor 300+ NASCAR Cup starts, die de race won. In 2009 won  Kyle Busch de race en twee jaar later was het Chase Elliott die net na zijn zestiende verjaardag de Snowball Derby won en daarmee de jongste winnaar is. Erik Jones, op dit moment coureur van de iconische #43 in NASCAR voor Petty Motorsports, won de grote race in Florida zowel in 2012 als in 2013. In 2017 kwam Kyle Busch terug naar Pensacola om nogmaals de Snowball Derby te winnen. De verdedigend kampioen en dus winnaar van 2020 is Ty Majeski. Majeski is vooral bekend binnen de Late Model wereld. Afgelopen jaren heeft hij slechts sporadisch  aan de nationale ARCA- en NASCAR Trucks en Xfinity races mogen ruiken.

Als we naar de deelnemers voor de 54e editie van volgende week kijken zien we behalve Erik Jones helaas geen andere huidige NASCAR toppers staan. Wel staat met #91 Ty Majeski op de lijst. De CARS Tour kampioen van 2019 en 2020 Matt Craig met #54 staat wel op de lijst, echter is de kampioen van 2021 Carson Kvapil op moment van schrijven nog niet ingeschreven. Verder is de #51 van Stephen Nasse eentje om altijd in de gaten te houden. De winnaar van 2018 en volgend seizoen NASCAR Xfinity coureur, Noah Gragson heeft zich ingeschreven in het bijprogramma om de Snowflake 100. Als je de race wilt zien kan je een PPV kopen op Speed51 TV, echter moet je dan voor de vier dagen actie maar liefst $79,99 aftikken. Als je alleen de race op zondag wil zien ben je alsnog bijna 40 dollar kwijt!

Marcel Breg


Terug naar Dec (2021)