Jan -Feb -Mrt
Apr -Mei -Jun
Jul -Aug -Sep
Okt -Nov -Dec
 
USA: Updates Speedway Amerika
24-11-2021
De USAC Midgets waren een weekend lang te gast op de Placerville Speedway. Sinds 1965 ligt daar in California de Placerville Speedway en op de kwartmijl dirt track zou gestreden gaan worden om de Hangtown 100. De wedstrijd is naar de bijnaam van Placerville vernoemd, want in het wilde westen werden daar eens drie mannen na een snelrecht ter dood veroordeeld door ophanging.

Op donderdagavond was het de pas vijftien jarige Ryan Timms die 54 andere Midgets te snel af was en daarmee de jongste USAC Midgets feature winnaar ooit werd. Cannon McIntosh werd tweede en Justin Grant maakte het podium vol. Ene Kyle Larson wist zesde te worden in de finale. Voor Larson was dit een thuiswedstrijd, want zijn woonplaats Elk Grove ligt slechts een uurtje rijden van het circuit. Op de tweede avond van de Hangtown 100 was het diezelfde Larson die de feature wel wist te winnen. Dit was de 25e USAC Midgets overwinning van Larson en heeft er daarmee nu evenveel als onder andere Parnelli Jones. Als die naam een belletje doet rinkelen komt dat vast door zijn overwinning in de Indy 500 van 1963. Dit was in de tijd dat de Indy 500 nog door de USAC geregeld werd. Jones versloeg toen de Schot Jim Clark in een Engelse Lotus.

De daadwerkelijke Hangtown 100 werd zaterdagavond verreden. De race ging over 100 ronden en de winnaar pakte een mooie cheque van $20.000,-. Het was Justin Grant die de race wist te winnen voor Buddy Cofoid en Logan Seavey. Cofoid nam hierdoor de leiding in het USAC Midgets puntenklassement over van Chris Windom die als vierde over de finish kwam. Kyle Larson finishte als 18e en dit was zelfs nadat hij over de kop gegaan was. Chase Elliott, de NASCAR kampioen van 2020 finishte als 20e. Nadat hij zich niet rechtstreeks geplaatst had voor de finale kreeg hij een provisional van de organisatie.

Omdat de leeftijd steeds jonger wordt bij de top van de Midget coureurs werd vorige week bekend gemaakt door de organisatoren van de jaarlijkse Chili Bowl, dat de minimum leeftijd van zestien jaar afgeschaft wordt. Coureurs jonger dan zestien kunnen zich nu ook aanmelden en dan zal bekeken worden of zij een startbewijs krijgen.

Dan de beloofde veranderingen in NASCAR. Ik zal de komende weken af en toe daar iets over schrijven. De grootste veranderingen zijn in drie categorieen te zetten. Namelijk de auto, de kalender en de teams. Deze week zal ik het bij de coureurs en de team veranderingen houden. Het NASCAR team van Chip Ganassi is beeindigd en het startnummer 1 aan het Trackhouse Racing Team verkocht. Ross Chastain zal daar mee gaan racen en wordt daarmee teamgenoot van de Mexicaan Daniel Suarez die met de #99 zal blijven rijden. Kurt Busch levert zijn #1 in om in de tweede en daarmee nieuwe auto van 23XI Racing te stappen. Busch neemt de vertrouwde Monster Energy sponsoring met zich mee. Brad Kesselowski is bij Penske vertrokken om zich bij het Roush Fenway team te voegen, wat nu RFK Racing gaat heten, Dit omdat Kesselowski mede eigenaar geworden is. Hij zal met startnummer zes gaan rijden. Austin Cindric zal het vrijgekomen stoeltje bij Penske opvullen en met #2 gaan rijden. Verder zal Harrison Burton de Wood Brothers Racing Ford gaan besturen. Voor Matt DiBenedetto die daar in 2021 mee reed is geen vaste plaats meer in de Cup Series. Daarnaast zal het Hezeberg Team de startnummer 27 inzetten op de roadcourses om de Nederlandse NASCAR trots Loris Hezemans ervaring op te laten doen.

Marcel Breg
Foto Mark Derrix


Terug naar Nov (2021)