USA: Updates Speedway Amerika
11-11-2021
Op het moment dat heel Nederland voor de televisie zat om te zien hoe Max Verstappen met overmacht de Grand Prix van Mexico op zijn naam zette, rolden de NASCAR Cup bolides voor de laatste keer dit seizoen het circuit op. In de woestijn van Arizona zou op de Phoenix Raceway beslist worden wie er kampioen van 2021 ging worden. Kyle Larson zou deze strijd gaan winnen. Echter was het na een vijftig tal ronden Martin Truex Junior die aan de leiding reed en even later ook de eerste Stage wist te winnen. Na heel wat cautions vanwege coureurs die met lekke banden in de muur kwamen, waren het Larson en Chase Elliott die om de winst in de tweede tussensprint streden. Larson won deze nipt van Elliott. Met nog 65 ronden te gaan, van de 312 in totaal, was het Truex die net op het verkeerde moment een pitstop maakte. Opnieuw crashte op dat moment een coureur met een lekke band, maar na opnieuw een caution en pitstops van alle coureurs waren het toch de vier coureurs in de playoffs die als eersten de pits uit reden. Larson voor Denny Hamlin, Truex en Elliott. Uiteindelijk kwam Truex een halve seconde te kort op de nieuwe kampioen Kyle Larson.

Een voor de sport fantastische kampioen, vooral omdat hij nog zoveel races buiten NASCAR om doet en daar ook menig overwinning mee pakt. Mooi om te zien hoe emotioneel de 29 jarige Larson werd na het behalen van de titel en de burnout tegen de richting in langs de hoofdtribune van de Phoenix Raceway was een hele gave.

Op de dirt track van de Charlotte Motorspeedway werd het World of Outlaws kampioenschap beslist bij de World Finals. En ondanks dat David Gravel de finale op de vrijdag won, was het Brad Sweet die de titel binnen haalde. Voormalig NASCAR coureur Kasey Kahne nam de leiding in de finale. Al snel nam Logan Schuchart de leiding over, maar net nadat Gravel de leiding nam viel Schuchart stil. Kahne viel ver terug zoals hij dat eigenlijk het hele jaar al wel doet. Gravel moest in een heftig gevecht met Brian Brown afrekenen en dezelfde Brown verloor in de laatste ronde de tweede plaats nog aan Kerry Madsen.

Er stonden 43 Sprint Cars in de pits in Charlotte voor de laatste wedstrijd van het World of Outlaw seizoen van 2021. Brent Marks was de verrassende winnaar van deze laatste race van het seizoen. Met nog tien ronden te gaan crashten een handvol coureurs, waarvan er twee over de kop gingen. Lange tijd leek het Logan Schuchart te zijn die de winst ging pakken, tot voor hem opnieuw het noodlot toe sloeg. Een lekke band en een caution betekende einde verhaal voor de #1S. Marks ging er dus met de winst vandoor voor Brock Zearfoss. Voormalig multi-kampioen Donny Schatz startte met een provisional startbewijs (voor niet gekwalificeerde coureurs) achteraan en finishte uiteindelijk als derde.

Naast de NASCAR Cup series titel werden ook de Xfinity en Trucks kampioenschappen in Phoenix beslist. Vooral de finish Xfinity race was de moeite waard. Daniel Hemric won zijn eerste race ooit in de Xfinity Series en meteen daarmee zijn eerste kampioenschap. Austin Cindric ging met de beste papieren de laatste ronde in, maar Hemric vocht zich op ruwe wijze langs zijn titelrivaal. Het verschil bij de finish was slechts 0,030 seconde. Het weekend werd op vrijdag afgetrapt met de NASCAR Camping World Truck Series race. Chandler Smith won de race, maar de pass van Ben Rhodes op Zane Smith enkele ronden voor het einde van de race besliste het kampioenschap in het voordeel van Rhodes.