Jan -Feb -Mrt
Apr -Mei -Jun
Jul -Aug -Sep
Okt -Nov -Dec
 
USA: Updates Speedway Amerika
04-11-2021
Afgelopen weekend werd duidelijk welke vier coureurs in Phoenix zouden gaan strijden voor het NASCAR kampioenschap. Op zondag stonden 39 coureurs aan de start in Martinsville, waarbij er op dat moment nog acht in de play-offs actief waren. De baan van Martinsville wordt ook wel de paperclip genoemd en de halve mijl ziet er van bovenaf inderdaad uit als een paperclip. Bijna iedere
NASCAR fan houdt van short tracks en dus is het jammer dat deze baan niet gekozen is voor de absolute kampioenschap finale. Er moesten 500 ronden afgelegd worden en op voorhand wisten we al dat Kyle Larson zeker was van een plaats bij de laatste vier coureurs. Tijdens de twee tussensprints
had ook Chase Elliott zijn plaats zeker gesteld bij de laatste vier, wat er verder in de race ook zou gebeuren, Elliott kon niet meer buiten de top vier vallen. En toen Denny Hamlin helemaal naar het achterveld verwezen werd leek het nog even spannend voor hem. Echter konden zijn concurrenten niet heel veel verder naar voren komen en Hamlin kon niet veel verder terug vallen.

In de slotfase was het Denny Hamlin die op een overwinning af leek te stevenen. Achter hem was het Alex Bowman die Hamlin volgde. Niet ver daarachter waren het onder andere Brad Keselowski en en Kyle Busch waar de tijd voor begon te dringen. Martin Truex Junior leek lang aan de goede kant te zitten, maar toen hij een tikje kreeg en zijn wiel begon aan te lopen werd het nog even spannend voor hem. De zogenaamde tire-rub bleek mee te vallen en Truex kon gewoon door. Met nog een handvol ronden was het Bowman die Hamlin een tikje gaf en de Toyota coureur werd rond gespind. Wat volgde was uiteraard een gele vlag situatie en een Green-White-Checker moest de winnaar gaan bepalen. Bowman had Kyle Busch en Keselowski meteen achter hem, echter waar je een alles of niets poging zou verwachten van Busch en Keselowski kwam die niet en zo won Bowman de race en een mega grote koekoeksklok en werden Busch en Keselowski geelimineerd voor de finale race van de play-offs. Truex was de gelukkige vierde die in Phoenix om de titel zal strijden. Zo blijven er twee coureurs van Rick Hendrick en ook twee coureurs van Joe Gibbs over.

Ook de World of Outlaw Sprint Car serie gaat volgende week zijn laatste weekend in. Afgelopen weekend stonden wedstrijden in Oklahoma en Texas op het programma. Op vrijdagavond werd op de Lawton Speedway in Oklahoma gereden. Op de kleine kwart mijl ovaal met hoge banking was het Carson Macedo die de finale won. Logan Schuchart was de leider aan het begin van de race, Macedo nam die na een handvol ronden over. Toen Schuchart verder leek terug te vallen heroverde hij de tweede positie van Aaron Reutzel. Reutzel verloor hierna nog enkele plaatsen aan Donny Schatz, Brad Sweet en David Gravel. Opnieuw wist de kampioenschap leider Sweet voor de nummer twee in de stand Gravel te finishen.

Op zaterdagavond reisde de greatest show on dirt naar de Lone Star State, Texas af. De allereerste wedstrijd van de World of Outlaws ooit, in 1978 werd verreden op de Devils Bowl Speedway en afgelopen zaterdag keerde het circus terug naar zijn geboorteplaats. Op vrijdag moest Schuchart nog genoegen nemen met een tweede plaats. Een dag later zou hij de overwinning pakken. Het zou echter allemaal niet heel makkelijk gaan, want Schuchart moest vanaf een achtste startpositie komen. Het was de 22 jarige Ayrton Gennetten, in zijn eerste jaar in de 410 cubic inches Sprint Cars, die de leiding bij de start van de finale nam. Halverwege de race, die over dertig ronden ging, reed Schuchart nog op een vijfde positie. Met nog zes ronden te gaan pakte Schuchart de leiding van Gennetten af. De baan in Texas ligt Schuchart blijkbaar erg goed, want dit was al het derde jaar op rij dat de kleinzoon van Bobby Allen deze wedstrijd wist te winnen. Dit was de dertigste finale overwinning van Schuchart en hij komt daarmee op gelijke hoogte met zijn opa. Gennetten viel nog enkele plaatsen terug, want Macedo en Sheldon Haudenschild completeerden het podium. Brad Sweet finishte als zesde en David Gravel als negende. Het verschil in punten bedraagt nu 106. Komende weekend staan de laatste wedstrijden op het programma met de World Finals in Charlotte.

Marcel Breg
 

Terug naar Nov (2021)