USA: Updates Speedway Amerika
21-10-2021
Afgelopen zondagmiddag stonden er 334 ronden op het programma op de Texas Motor Speedway voor de NASCAR Cup Series mannen. Na 31 ronden was het Bubba Wallace die de controle over zijn auto verloor en midden in het pak van autos spinde. Veel konden hem ontwijken, waaronder Kyle Busch die alle geluk had, maar er waren evengoed 15 autos bij het incident betrokken. Kyle Busch kon zijn weg dus vervolgen en was op voorhand als je naar de geschiedenis van Texas kijkt 1 van de favorieten. Busch won al 19 keer in Texas, verdeeld over de drie nationale NASCAR klassen. Vooral zijn tien overwinningen in de Xfinity series zullen waarschijnlijk niet zomaar verbeterd worden. Busch pakte de overwinning in de eerste stage wat hem 10 belangrijke kampioenschappunten opleverde. Deze stage won Busch omdat hij toch wat reparatiewerkzaamheden uit moest voeren aan zijn auto na de crash van Wallace en zo hoefde hij als 1 van de weinige niet de pits nog op te zoeken voor brandstof in de slotfase van de eerste stage. Daarna werd de Kyle Larson show weer het podium opgestuurd en ging Larson verder waar hij al eerder in de race mee begonnen was en dat was domineren. Larson won de tweede stage en er waren nog slechts 15 coureurs in de ronde van de leider.

Met nog 35 ronden te gaan blies Joey Logano zijn motor op waardoor hij nu als 8ste in de stand van de play offs is gekomen en waarschijnlijk dus een overwinning nodig zal hebben om in de laatste race om het kampioenschap te mogen strijden. Bij de herstart na de caution van Logano was het Anthony Alfredo die heel hard de muur in klapte. Vervolgens vatte de auto vlam en werd Alfredo verteld zo snel mogelijk de auto te verlaten. Denny Hamlin spinde met nog twintig ronden te gaan, maar na alleen een klein kusje met de muur aan de binnenkant van de baan kon Hamlin zijn race wel vervolgen. Martin Truex Junior maakte vlak na de herstart veel harder contact met de muur. Na een kleine onbalans in de auto en een tikje van een andere auto vloog de #19 Toyota hard de SAFER wall in bocht vier in. Met nog een handvol ronden te gaan was daar de volgende harde crash en caution. Deze keer was het Chris Buescher die de muur in ging, maar daarvoor nog wel even in aanraking met Hamlin kwam. Een overtime finish was nodig om te bepalen dat Kyle Larson zou gaan winnen, iets wat heel de race al duidelijk was. Brad Kesselowski deed de beste zaken met een vierde plaats, Ryan Blaney finishte zesde en Kyle Busch achtste.

Naast de NASCAR Cup race was er afgelopen weekend nog veel meer race spektakel te beleven op de Texas Motor Speedway. Natuurlijk was er op de zaterdag de NASCAR Xfinity Series race en deze werd gewonnen door John Hunter Nemechek. Daarnaast werd op vrijdag- en zaterdagavond op de naastgelegen kwart mijl dirt track races voor Sprint Cars en Late Models verreden.  Deze races stonden in het teken van Texas Throwback, waarbij de coureurs met ouderwetse kleurenschemas rond reden. De Sprint cars waren onder leiding van de Bandits Outlaw Sprint Series (BaOSS). Dit is een kleinere regionale Sprint Car Serie. Toch waren er op vrijdag 32 en zaterdag 26 Sprint Cars aan de start. De finaleoverwinningen gingen naar Dylan Westbrook en Roger Crockett.

De World of Outlaws waren afgelopen weekend vrij en gaan zich opmaken voor de laatste paar weekenden van hun seizoen.  Aanstaand weekend racen zij alleen vrijdags op de Lakeside Speedway in Kansas.

Tot slot lees ik net het nieuws dat Nico Hulkenberg aanstaande maandag een Indycar gaat testen op het circuit van Barber Motorsports Park. Zo zien we toch dat de Indycar Series steeds populairder wordt in Europa waarbij jonge talenten en veteranen toch graag de overstap naar Amerika willen maken.

Marcel Breg
Foto Nascar

Terug naar Okt (2021)