USA: Updates Speedway Amerika
05-10-2021
Na een weekje vakantie ben ik weer terug om de afgelopen week in de Verenigde Staten te verslaan. Wat ik vorige week niet behandeld heb is de finale van het Indycar seizoen in Long Beach. Het was Alex Palou die de titel bijna niet mis kon lopen en toen zijn grootste rivaal Patricio O’Ward al in de openingsfase min of meer uit de wedstrijd getikt werd, was het kampioenschap voor de jonge Spanjaard een zekerheid. Opnieuw kon Rinus van Kalmthout geen potten breken en hij viel met technische problemen uit. Wel werd officieel bekend dat Veekay ook volgend jaar weer voor Ed Carpenter Racing zal rijden. De NASCAR race in Las Vegas werd gewonnen door Denny Hamlin en zo verzekerde hij zich al van de volgende ronde van de Play Offs.

De tweede wedstrijd van deze ronde van de NASCAR Play Offs werd dit weekend in Talladega verreden. Altijd een fantastische race om te zien. Echter regende het zondag en al snel werd besloten de race naar maandag te verplaatsen. Ook afgelopen maandag waren er wat buien en vlak voor de finish van de tweede Stage kwam eerst de gele vlag naar buiten vanwege een grote crash en vervolgens de rode vlag omdat het weer begon te regenen. Hierna is de race niet meer hervat en zo pakte Bubba Wallace die op dat moment aan de leiding reed zijn eerste overwinning. Sommige zeggen dat hij mazzel had, maar de regen was duidelijk in aantocht en iedereen wist dat dit het moment was om aan de leiding te gaan. Grote slachtoffers van deze race waren eerst Kyle Larson en later zijn teamgenoten Alex Bowman en William Byron. Voor zowel Byron als Bowman betekend het dat ze de derde race in deze Play Off ronde moeten winnen om zich bij de laatste acht en daarmee de volgende Play Off ronde te kunnen plaatsen. Aanstaande zondag wordt de wedstrijd op de ROVAL van Charlotte verreden. Een Roval is de bijnaam dat een gewoon circuit krijgt wat binnen een oval ligt en eventueel een stukje van de oval zelf gebruikt. Er zal dus naast linksaf ook weer menigmaal naar rechts gestuurd gaan worden.

Afgelopen vrijdag en zaterdag waren de World of Outlaw Sprint Cars weer eens te gast op de fantastische Williams Grove Speedway in Mechanicsburg, Pensylvania. Op zaterdag zou de winnaar van de Champion Racing Oil National Open in 1 klap $75.000,- bijgeschreven krijgen. Op de wedstrijd van vrijdag was het Kyle Larson die de main event vanaf pole position mocht vertrekken. Er ontstond deze race een repeterend beeld waarbij na iedere start en herstart het Larson was die wegliep bij zijn twee grootste belagers Logan Schuchart en Donny Schatz. Tot Larson met nog acht ronden te gaan een foutje maakte bij het uitkomen van bocht vier en Schuchart toch even de leiding wist te pakken. Even, want al vrij snel pakte Larson de koppositie terug en na een mislukte slide job van Schuchart werd het gat definitief geslagen door Larson en zo won hij maar weer eens een Sprint Car race. Het waren Brent Marks en Logan Schuchart die de finale van zaterdag, die over 40 ronden zou gaan, vanaf de eerste rij mochten beginnen. Marks nam meteen de leiding bij de start en gaf die in de openingsfase ook niet af. Echter maakte Marks een cruciale fout bij het passeren van een achterblijver waardoor Marks spinde. Bij de herstart was het Logan Schuchart die de leiding pakte voor Carson Macedo, met daarachter een mooi gevecht tussen meerdere coureurs. Scheldon Haudenschild won dit gevecht en ging daarna het gevecht aan met Macedo om de tweede positie. Dit won Macedo en ondertussen was het Larson die zich aan het opwerken was naar de achtste positie. Macedo en Haudenschild hadden het gat gedicht naar Schuchart en een mooi gevecht om de leiding begon. Het was Haudenschild die op de eerste rij zat om het gevecht tussen Macedo en Schuchart te bekijken, want hij kon zich er niet in mengen. Carson Macedo ging uiteindelijk met de overwinning en de &75.000,- aan de haal.

Het kampioenschap begint nu al aardig op zijn eind te raken. Na 73 van de tachtig wedstrijden dit seizoen is het nog steeds Brad Sweet die leidt met 9.662 punten. David Gravel staat tweede op 128 punten en Carson Macedo  heeft 142 punten achterstand. Aanstaand weekend staat er weer een double header op het programma in Pensylvania. Dan rijden de World of Outlaws op de Port Royal Speedway. Veel coureurs hebben daar dit seizoen al gereden, maar dit wordt het enige bezoek als World of Outlaws.

Marcel Breg
Foto Dennis de Laat


Terug naar Okt (2021)