USA: Updates Speedway Amerika
15-09-2021
Afgelopen zaterdagnacht was de tweede wedstrijd in de Play Offs van het NASCAR Cup Series kampioenschap. De race werd op de 3/4 mijl ovaal van Richmond verreden en het waren de Joe Gibbs Racing Toyotas van Denny Hamlin en Martin Truex Jnr die vanaf de eerste rij mochten vertrekken. Het was Truex die meteen de leiding nam, echter was hij te vroeg vertrokken en kreeg de zwarte vlag van de wedstrijdleiding getoond. Dit betekend niet zoals in Europa meteen een diskwalificatie, maar dat hij zich met een drive trough in de pits moest melden. Halverwege de eerste stage was het Kurt Busch die hard de muur in ging en zo werd hij de eerste uitvaller op Americas Premier Short Track. Dit brengt hem meteen in de gevarenzone voor de volgende ronde. Het was Hamlin die de eerste stage wist te winnen, maar toen hij ook de winst in de tweede stage pakte zag hij in zijn spiegels beide Gibbs teamgenoten. Niet alleen Hamlin had een snelle Toyota meegekregen, maar ook Kyle Busch en Truex Jnr, die zich al weer helemaal de top drie in gewerkt had. Na de laatste pitstops bleek dat Kyle Busch te hard gereden had in de pitlane en moest dus een drive trough straf ondergaan. Intussen had Truex Jnr de leiding van Hamlin overgenomen en deze kwam niet meer in gevaar. Zo wist ook de tweede Gibbs coureur zich te verzekeren van de volgende ronde in de Play Offs. Kyle Larson heeft voldoende punten om ook de volgende ronde niet te kunnen missen. Aan de onderkant van de top zestien is het vooral Michael McDowell die volgende week in Bristol moet winnen. Verder staan Tyler Reddick en William Byron buiten de top 16. Kurt Busch en Alex Bowman staan beiden op 2053 punten, de ene nog binnen de top 12 en de andere net er buiten. Twee mannen om volgende week in Bristol in de gaten te houden.

De World of Outlaw Sprint Cars waren afgelopen weekend naar de Silver Dollar Speedway in Californië afgereisd om op zaterdag om de Gold Cup te gaan strijden.  Op de kleine kwartmijl Bullring werd de finale op vrijdagavond een feest voor het oog. Over de 35 ronden durende finale wisselden de top vijf voortdurend van positie. Vooral de lokale favoriet Colby Copeland gaf alles wat er uit zijn 410 cubic inches motor te halen was. Vooral het contrast tijdens zijn gevecht met Brad Sweet was mooi om te zien. Sweet die als een professionele coureur de ideale korte lijn probeerde te rijden en Copeland die de wagen de bochten in smeet alsof zijn leven er vanaf hing. Uiteindelijk finishte Copeland tweede achter winnaar David Gravel en voor Sweet, Sheldon Haudenschild en Kraig Kinser. De Gold Cup finale van zaterdag zou over 40 ronden gaan en het was voormalig NASCAR coureur Kasey Kahne die de leiding bij de start pakte. Leuk om te zien dat de Sprint Cars in Amerika geen nationale startnummers hebben, want al snel ontstond een gevecht om de leiding tussen Kahne met nummer 83 en Tanner Carrick met startnummer 83T. Carrick nam de leiding over, maar op het halverwege punt was het Brad Sweet die de leiding over nam. Het zou zijn enige ronde aan de leiding zijn deze race, want een bocht later werd hij al terug verwezen naar de derde plaats toen Carrick en Logan Schuchart hem voorbij gingen. Toen bij een caution een technisch probleem bij Carrick ontdekt werd, werd hij de pits ingestuurd om dit te laten verhelpen. Dit betekend dat het nog tussen Schuchart en Sweet zou gaan. Sweet deed een alles of niets poging wat hem uiteindelijk een plek kostte en hij finishte derde achter James McFadden.

Zoals eerder gezegd is het niet alles World of Outlaws wat de klok slaat in de Sprint Car wereld. Zo waren er afgelopen weekend veel toppers naar de All Star Circuit of Champions wedstrijden in Port Royal, Pensylvania afgereisd. En met name de 54e editie van de Tuscacora 50 met bijbehorende prijzenpot van $54.000,- voor de winnaar was een uitstekende reden om naar de Port Royal Speedway af te reizen. Op donderdag ging een PA Posse coureur met de finale aan de haal, want het was Brent Marks die de winst wist te pakken. Op vrijdag was het hard charging Cory Eliason die de aandacht naar zich toe trok. De coureur uit Visalia (California) koos er voor om in Pensylvania aan de start te staan en niet aan de WoO wedstrijden in zijn eigen staat mee te doen. Uiteindelijk ging het flink mis voor Eliason, want nadat hij in bocht vier tegen de vangrails opkroop lanceerde hij zichzelf tweemaal en belandde achter de vangrails en stond met zijn auto klem in het hekwerk.Nadat de schade opgeruimd was werd de winst in de finale door Daryn Pittman opgeëist. De finale ging op zaterdag over 50 ronden en in het begin was het opnieuw een coureur uit Californië die zich in de strijd om de overwinning mengde. Deze keer was het Rico Abreu, maar na de openingsfase viel hij terug en finishte uiteindelijk als negende. Een fantastische finish tussen twee locale toppers volgde. Het was uiteindelijk de viervoudig en huidige baankampioen Logan Wagner die de winst pakte voor de zesvoudig baankampioen Lance Dewease.

De Indycar race in Portland werd afgelopen zondag een prooi voor de Spaanse Chip Ganassi Racing coureur Alex Palou. Na twee rampzalige races met motorpech en een crash wist hij nu weer eens goed te scoren en zo goede zaken in het kampioenschap te doen. Palou staat nu 25 punten los op de Mexicaan Patricio O’Ward, die niet verder kwam dan een veertiende plaats. Rinus van Kalmthout moest de race van achteraan beginnen na een motorwissel en kwam niet verder dan een zeventiende plaats. Volgende week is de 1 na laatste race van het seizoen op de mooie baan van Laguna Seca.

Marcel Breg


Terug naar Sep (2021)