USA: Updates Speedway Amerika
08-09-2021
Voor de NASCAR Cup Series coureurs is afgelopen weekend de Play Offs begonnen. De beste zestien coureurs hebben zich hiervoor geplaatst en gaan nu proberen om bij de laatste twaalf te komen. Deze ronde van 16 duurt drie races en een overwinning brengt je automatisch in de volgende ronde. De Play Offs beginnen meteen met een klassieker, namelijk de Southern 500 op Darlington.
De Southern 500 bestaat al sinds 1950. Samen met de Daytona 500, Talladaga 500, Charlotte 600 en Indianapolis behoren zij tot de Crown Jewels van de sport. Van deze banen is Darlington misschien wel de lastigste en de baan heeft waarschijnlijk niet voor niets de bijnaam Too Tough to Tame. Vrij vertaald, niet te temmen. Een andere klassieke bijnaam die deze baan heeft is The Lady in Black en daarnaast is de baan beroemd om zijn Darlington Stripe. Elke coureur moet zijn strepen verdienen en op Darlington heb je hem verdiend als je de verf van de zijkant van je auto gereden hebt aan de betonnen muur. Het bijzondere aan deze baan is ook, dat de ideale lijn helemaal aan de bovenkant van de baan ligt en je de limiet dus wel op moet zoeken.

Alex Bowman was de eerste die de muur raakte en de pits op moest zoeken met een lekke band. Michael McDowell kwam er minder goed vanaf en verloor bij het uitkomen van de vierde bocht de macht over het stuur en crashte zijn auto en werd daarmee de eerste Play Off uitvaller van de dag. Zo beland McDowell in een must win situatie voor de volgende twee races. Denny Hamlin won de
eerste stage voor zijn titelrivaal Kyle Larson. In de tweede stage was het Kyle Busch die net als McDowell te snel op het gas wilde en de controle over de auto verloor en de muur in dook. De tweede stage werd een prooi voor Larson. Hierna was het opnieuw een Play Off coureur die slachtoffer van de Lady in Black werd en deze keer was het William Byron. Met nog zo’n 50 ronden te gaan was het Ryan Blaney die spinde. Bij de herstart was het de beurt aan de regerend kampioen Chase Elliott die hard de muur in ging. Zo ontspon zich een fantastische finish tussen Denny Hamlin en Kyle Larson. Hamlin reed aan de leiding, maar Larson probeerde alles in de laatste ronde. Zelfs door zichzelf de muur in te rijden en het gas niet los te laten, maar uiteindelijk kwam hij Hamlin niet voorbij. Zo won Hamlin zijn eerste wedstrijd dit seizoen, waarmee hij zich direct voor de volgende ronde van de Play Offs wist te plaatsen. Aanstaande zaterdagnacht is de volgende race op de driekwart mijl korte ovaal van Richmond.

De World of Outlaw Sprint Cars reden afgelopen weekend in de verste uithoek van de Verenigde Staten, in de staat Washington. Vrijdag, zaterdag en zondag reed de Greatest Show on Dirt in Burlington op de Skagit Speedway, die slechts een uurtje rijden van het Canadese Vancouver ligt. Op vrijdag was het James McFadden die de Main Event won. Vanaf het begin waren het Sheldon Haudenschild en David Gravel die in de achtervolging op McFadden gingen, maar elke keer als Haudenschild een aanval wilde plegen viel er een caution of vond McFadden weer extra snelheid om weg te rijden en zo finishten ze dus min of meer op dezelfde positie als 30 ronden eerder gestart waren. Op zaterdag was het de leider in het kampioenschap Brad Sweet die zijn 16e finale van het seizoen wist te winnen voor tienvoudig kampioen Donny Schatz die een goede inhaalrace beloonde met een tweede positie. David Gravel finishte opnieuw als derde. Op zondag stond de Skagit Nationals op het programma en de winnaar zou $25.000,- bijgeschreven krijgen. Het was Carson Macedo die de leiding bij de start pakte, echter was het Logan Schuchart die halverwege de leiding van Macedo overnam. Macedo liet het er niet bij zitten en greep vrijwel meteen de leiding terug. Toen de achterblijvers wat meer aandacht nodig hadden was het James McFadden die Schuchart voorbij ging en de tweede plaats pakte. McFadden ging de achtervolging in, maar in de laatste paar ronden was Macedo net iets brutaler bij het inhalen van de achterblijvers en won zo de A Main. Maandag was het Labor Day in Amerika en werd er op veel banen geracet. Zo ook door de World of Outlaws op de Grays Harbor Raceway. Hier was het Logan Schuchart die de finale domineerde en zo zijn 27e World of Outlaw finale uit zijn carrière won. Uiteindelijk was het Macedo die de hele race nodig had om zich naar de tweede plaats te werken.