USA: Updates Speedway Amerika
01-09-2021

Afgelopen zaterdagnacht werd de Coke Zero Sugar 400 voor de NASCAR Cup Series op de Daytona International Speedway verreden. De laatste wedstrijd in het zogenaamde regular season en er was nog 1 plaats te vergeven voor de Play Offs die vanaf komende week op het menu staan. Austin Dillon wist dat zijn zeventiende plaats in de puntenstand niet voldoende zou zijn om zich voor de Play Offs te plaatsen en ging op zoek naar de overwinning. Bij de eerste tussensprint na 50 ronden zat Dillon er met een vijfde plaats nog goed bij en liep zo iets in op Tyler Reddick. De eerste stage werd gewonnen door de regerend NASCAR kampioen Chase Elliott.

Bij de eerste echte crash van de wedstrijd (nog niet echt een big one) waren Aric Almirola en Alex Bowman betrokken. Rijdend in het achterveld hadden beide coureurs niet door dat er voorin het veld een 200 mijl per uur harmonica file ontstond omdat 1 van de coureurs even van het gas af moest. Allebei de coureurs, al zeker van de play offs, konden wel de race vervolgen.

De tweede stage werd gewonnen door Joey Logano met Dillon op een goede tweede plaats. Echter zijn concurrent in de puntenstrijd (Reddick) kwam als vierde over de streep en zo wist Dillon dat hij waarschijnlijk de race moest winnen om zich nog te kunnen plaatsen voor de Post Season.

Een vervelend moment voor het team van Rick Ware Racing was toen de vijfde caution van de race veroorzaakt werd. Op het moment dat de #53 Garrett Smithley spinde konden zijn teamgenoten Cody Ware en Joey Gase hem niet meer ontwijken. Zij zouden alle drie na het veroorzaken van deze caution de finish wel halen.

Veertien ronden voor het einde kon Tyler Reddick een gecrashte Martin Truex Junior niet meer ontwijken waarbij redelijk wat schade te reparen viel en dit leek einde verhaal voor Reddick, maar NASCAR monteurs geven niet zomaar op en de auto werd snel weer op pad gestuurd.

Met nog vier ronden te gaan had Logano met uitzicht op een heel goed resultaat een lekke band. Hij kon zonder dat er een caution gegeven werd de pitstraat opzoeken. Slechts 1 ronde later ging het alsnog helemaal mis toen de leidende Chase Elliott zowel de bovenkant als de onderkant van de baan probeerde te verdedigen en dat pakte verkeerd uit. De tandem Matt Dibenedetto en Denny Hamlin, met veel meer snelheid, wilden bovenlangs gaan en zo hadden we dan toch weer een Big One in Daytona. Na het opruimen van de rommel ging de race in de overtime met een zogenaamde Green/White/Chequered finish. Het was winnaar van vorige week Ryan Blaney die vanaf de eerste positie mocht vertrekken. Meestal is dat met een Tour de France stijl finish niet gunstig, maar met nog iets minder dan een halve ronde te gaan was er achter Blaney opnieuw een grote crash met veel autos en kwam Blaney als winnaar over de streep. Bubba Wallace kwam als tweede over de finish voor Ryan Newman en Ryan Preece.

Omdat Blaney al eerder gewonnen had dit seizoen en Dillon geen punten goed kon maken lukte het Reddick, die zelf als vijfde over de streep kwam, om zich als zestiende te plaatsen voor de play offs die volgende week in Darlington met de befaamde Southern 500 gaan beginnen.

De World of Outlaw Sprint Cars reden afgelopen weekend in het zeer dun bevolkte gebied van Nebraska en de Dakotas (North en South). In totaal wonen slechts 4 miljoen mensen in dit zeer grote gebied. Woensdag was de eerste wedstrijd van deze triple header op de River Cities Speedway in Grand Fork, North Dakota. In de finale was het Brad Sweet die in de laatste ronde Sheldon Haudenschild wist te passeren op de 0,3 mijl korte ovaal. Op vrijdag verhuisde het circus naar de I80 Speedway in Greenwood (Nebraska) waar Haudenschild opnieuw genoegen moest nemen met een tweede plaats. Nu was het Donny Schatz die de A-Main wist te winnen. Op zondag stond de Rushmore Outlaw Showdown op de Black Hills Speedway in Rapid City, South Dakota, op het programma en het was Haudenschild die wel een beetje klaar was met twee maal een tweede plaats. Meteen bij de start pakte Haudenschild de koppositie van Schatz af en behalve een paar herstarts kwam de overwinning nu niet meer in gevaar en won hij voor Schatz en David Gravel.

Brad Sweet staat nog altijd eerste in het klassement met 8144 punten met David Gravel op 120 en Carson Macedo op 160 punten achterstand op een tweede en derde plaats. Donny Schatz staat vierde voor Sheldon Haudenschild en Logan Schuchart.