USA: Updates Speedway Amerika
18-08-2021
Afgelopen week stond zoals gezegd in het teken van de Knoxville Nationals en op woensdag was de eerste kwalificatieavond. Het was verdedigend kampioen David Gravel die de A-Main (finale) op zijn naam wist te zetten, dit betekend echter niet meteen dat je dan op zaterdag ook vooraan mag starten, want dat gaat op basis van het aantal punten over de hele avond. Gio Scelzi en Donny Schatz werden dan wel tweede en derde in de finale, toch hadden zij meer punten als David Gravel gescoord. Dit zei dan weer nog niet zo heel veel aangezien er op donderdag ook nog een kwalificatiewedstrijd voor de andere helft van het deelnemersveld op de planning stond.

De finale op donderdag was een stuk spectaculairder dan die van een dag eerder, zo ging Parker Price-Miller heel hard over de kop en vrij snel na de herstart vlogen nog een vijftal autos in 1 crash over de kop, de brandweer was super snel bij Paul McMahon bij wie zijn benzinetank door de crash los gebroken was en het brandje werd snel geblust. Uiteindelijk waren alle ogen weer gericht op Kyle Larson die vanaf een 21e startpositie moest vertrekken en zich helemaal tot een tweede plek wist te werken. Ondertussen was Brian Brown te ver weggereden en won de race met twee seconden voorsprong.

De top zestien was nu zeker van een plaats in de grote finale en Gio Scelzi had genoeg punten voor pole position met Brad Sweet naast zich, Larson zou vanaf de derde plaats gaan starten en de finale winnaars van woensdag en donderdag, Gravel en Brown stonden zesde en negende in de puntenlijst.

Op vrijdag stonden er 70 Sprint Cars aan de start om voor de 21e tot en met de 24e startplek  te vechten. Het was Jac Haudenschild (vader van Sheldon en met afscheidstournee bezig) die vanaf pole de finale mocht beginnen, maar de ene na de andere kwam hem voorbij en Jac finishte net buiten de top vier op een zesde plaats. Het was de kleine man Rico Abreu die de finale wist te winnen.

Op de finaleavond werd via het alfabet systeem gereden, dat wil zeggen, de slechtste coureurs beginnen als eerste in de E-Main en van daaruit gaan er vier door naar de D-Main, waar 20 verse coureurs op hun staan te wachten om zich van daaruit naar de C-Main te werken. Carson Macedo, Kerry Madsen, Cory Eliason en Sheldon Haudenschild waren de gelukkigen die zich uit de B-Main nog voor de grote finale over vijftig ronden wisten te kwalificeren.

Het was Scelzi die in de finale een goede start had en vanaf pole de leiding wist te pakken, Larson had ook een goede start en haalde Schatz meteen in voor de tweede positie. Echter bleek al snel dat in de beginfase Schatz de snelste was, na een hand vol ronden pakte Schatz de tweede plaats terug en enkele ronden daarna nam hij de leiding van Scelzi over. Hierna begon de opmars van Larson en ook hij pakte een positie van Scelzi af, om vervolgens het gat naar Schatz te dichten, dit duurde tot het halverwege punt in de race en met nog 25 ronden te gaan pakte Kyle Larson de leiding van de race. Het was nu David Gravel die zichzelf naar voren werkte en net op het moment dat hij op de derde plek kwam gaf zijn motor de geest. Schatz gaf nog alles in de laatste paar ronden en probeerde het een paar keer buitenom, maar kwam net te kort en zo won Kyle Larson ook hier weer een grote wedstrijd. Zijn eerste Knoxville Nationals.

Dan gaan we door naar Indianapolis, hier was het Will Power die de Indycar race won en naast kampioenschap leider Alex Palou die zijn motor op blies was het ook voor Rinus van Kalmthout niet zo’n succesvolle race. Na een negende positie in de kwalificatie was er hoop op een betere race uitslag, alleen viel Veekay steeds verder terug en nadat hij ook nog eens omgeduwd was zat er niet meer in dan een 24e positie. Daarmee zakt Veekay weer een plekje in het kampioenschap en staat nu 10e, net achter Will Power.

Het was Loris Hezemans niet gelukt zich voor de Xfinity race te kwalificeren, hij haalde een 41e tijd van de 44 autos en er mochten slechts 36 NASCAR Xfinity autos aan de race deelnemen. Deze werd gewonnen door Austin Cindric voor AJ Allmendinger. Beiden stonden de volgende dag ook aan de start voor de NASCAR Cup race en zouden in de top 10 finishen. De hoofdrol deze race was weggelegd voor een stukje kerbstone in de chicane in het infield. Deze zou veel slachtoffers eisen, waaronder Joey Logano die heel hard onbestuurbaar de banden in vloog. Nadat er meerdere malen een overtime finish nodig was leek het of eindelijk Denny Hamlin zijn eerste overwinning van het seizoen zou gaan pakken, echter werd hij op de achterbumper getikt en het gras in gestuurd. Dader Chase Briscoe had te veel schade en kon ook de winst niet verzilveren en zo was het AJ Allmendinger die de race voor Ryan Blainey en Kyle Larson wist te winnen. Allmendinger doet niet mee voor het kampioenschap in de Cup Series, dus deze overwinning zet hem niet in de Playoffs.

Marcel Breg
Foto Christof Vandekerckhove

Terug naar Aug (2021)