40 Jaar Camso speedway
29-11-2020
Door de corona crisis heeft de Camso het niet kunnen vieren maar dit jaar bestond Camso speedway 40 jaar en dat zou met de grote wedstrijd in september gevierd worden maar helaas door de corona gebeurde dit niet.
Camso speedway begon in april 1980 met de bouw van de baan waar de baan van Warneton nu nog ligt. In de beginjaren met voornamelijk Nederlandse en Belgische deelnemers door de samenwerking met organisaties uit die landen. Maar door de invoering van de prive cars in 1982 veranderde dat snel. Nog een hoogte in 1982 was het EK national Hot Rods wat in Warneton gehouden werd wat gewonnen werd door de Brit Pete Stevens.
In mei 1984 opende Ruisbroek en de baan kreeg in 1985 de WK saloon stockcar op hun  programma wat een zeer spectaculaire wedstrijd werd die werd gewonnen door de Engelsman Noddy Robinson. Ondertussen was er ook nog een baan gebouwd in Engis bij Luik in 1986 maar na een eerste succesvol jaar sloot de baan in 1990 mede door de economie minder was.
In 1993 is door een voorstel van Hartmut Bernie Schrimpf Camso speedway begonnen met met bangerraces te organiseren wat een groot succes werd.De bangers waren super op de oude baan van Ruisbroek net als de sfeer en vanaf 1995 werd het EK bangers gehouden op Warneton. Helaas sloot in 2001 Ruisbroek en ging het circus verder op Warneton.
In eind 2002 werd de baan verbouwd tot een USA style en in december 2002 werd de eerste wedstrijd verreden op deze nieuwe baan en deze baan werd voor de bangers uniek. Tevens kwam in 2003 de Camso V8 en een paar jaar later de lightning rods die nu nog steeds rond rijden.Ook een echt race succes waren de British days of power met raceklassen uit Engeland.

Zelf ben ik met Camso speedway in contact gekomen in 1994 doordat Boschje bij een wedstrijd in Tilburg had gevraagd om de race data. En toen we voor de eerste keer de bangers zagen op Ruisbroek waren we verkocht en ben dan in 1998 zelf gaan rijden in de prive cars. Ruisbroek was uniek de sfeer op zaterdag avond kampvuur en dan iedereen bij het vuur en luisteren naar mooie verhalen. En dan op zondag de races met de extreme bangers. Helaas sloot de baan in oktober 2001 met een afscheidsweekend wat een super weekend werd.

Sindsdien zitten we op Warneton en hebben we daar vele hoogepunten meegemaakt  zoals , rampeollover,caravan springen, opkomst bangerstox, winkelwagentje botsen, stockcar F1 en Sprint Cars  en ook daar de onvergetelijke avonden. Tevens zijn we ook gaan houden vannde omgeving van Warneton en Ieperen met zijn grote historie in de eerste wereldoorlog en de gezellige avonden in de bars met o.ade Engelsen.

Warneton ligt 224 kilometer van me huis maar als ik er kom voelt het als thuis.

We hopen dat de Camso volgend jaar alsnog een 40 jarig bestaan kan vieren en danken Roland en Marita en de rest van het Camso team voor de mooie jaren en mooie herinneringen en hopen nog veel jaren racen bij de Camso.

Peter van Oijen Pewi.nl
Bron history Camso

Terug naar Nov (2020)