Nabeschouwing Marienvelde
06-09-2019
Met het geweldige EK weekend in Warneton net achter de rug komt mijn bericht misschien wat als mosterd na de maaltijd, maar ik zou al onze bangerhelden te kort doen om niet even de resultaten en de feiten van het Marienvelde spektakelweekend te benoemen! Door drukte was het er nog niet van gekomen, maar onder het motto beter laat dan nooit dan nu het resumé van een heerlijk weekendje gezellig tekeer gaan met elkaar onder tropische omstandigheden!
Zondag 25 augustus werd er in Marienvelde onder de stralende zon wederom gestreden om de Unlimited Dirt Award!

In totaal waren er 40 autos present in de Achterhoekse Arena, waar het altijd goed vertoeven is. 37 bangers en drie ramp rollover autos maakten hun weg naar wat waarschijnlijk hun laatste meters werden. Een extra aanvulling in de ramp roll over kwam er vanuit het Boogiemen kamp, #8 Wioleta Jastrzebska wou wel eens iets anders proberen en besloot afscheid te nemen van de Ford Mondeo op de schans in Marienvelde! Wat een lef mannen! En na 10 jaar afwezigheid uit de sport was het niemand minder dan #65 Edwin Gravedigger Basters uit Tilburg die een welkome comeback maakte bij de Bangers. Edwin is één van de bangerrijders uit Nederland die al reden in Tilburg en Ruisbroek toen velen van ons nog niet geboren waren of uberhaupt nog nooit van Bangerracing gehoord hadden! Ook waren er coureurs die de dag ervoor op Emmen hebben gereden, zoals Marcel van Gurp #903 en Mark de Laat #24. En Mark had zelfs voor de Ramp een verse dikke zakjapanner mee!
Wat een toewijding voor de sport, respect heren!

Voor dat ik over ga op de feiten wil ik graag iets kwijt: In de aanloop naar het evenement hadden zich 48 Bangers ingeschreven, uiteindelijk had ik er 37. Dat was meer dan vorig jaar en gezien de drukke agenda een zeer goede opkomst.
De rijders en rijdsters die hebben moeten afhaken hebben zich allemaal afgemeld, op de dag zelf geen enkele no show, hulde daarvoor! Toch wil ik de rijders vragen om even goed in de agenda te kijken of deelname haalbaar is voor je je opgeeft, want wat wel jammer is is dat je als organisatie op verzoek een voorlopige startlijst online zet die je hierdoor steeds aan moet passen. Marienvelde heeft altijd een redelijk constant deelnemers veld met voldoende autos voor een middag plezier, dus heb ik besloten voor volgend jaar geen startlijst meer online te zetten. Dit om het het bovengenoemde te voorkomen. Waarvan akte!

Op zaterdag hield de MCM Marienvelde een autorodeo voor het eerst in haar bestaan, dus crossen met contact op de combine/bangerbaan. Het was voor de organisatie duidelijk nog even aftasten, maar van de rijders die er gereden hebben hoorde ik positieve geluiden! Dit bied hopelijk perspectief voor de toekomst, en wie weet knappen er volgend jaar 80 rodeo autos rond !
Nadat we zaterdagavond gezellig in de tent onder het genot van een paar koude Tarwesmoothies ons mentaal hebben voorbereid op de wedstrijd en zondagochtend het beruchte polsbandjes gedonder achter de rug hadden ( uiteindelijk komt alles goed, volgend jaar het 25 jarige jubileum en dan gaat alles vlekkeloos!! ) konden de bangers rond 11.45 van start.
Vooraf was gestemd tijdens de briefing of er in de openingheat met licht contact gereden zou worden. Tot mijn verrassing bleek nagenoeg, op twee man na, het hele veld voor direct vol contact te zijn! ( Sorry fur unsere freunde aus der BRD, das ist democratie, Wir schaffen es! Haha. ) En daarmee waren de neuzen in dezelfde richting en de toon gezet voor een middagje testosteronactie aan de Zanddijk in Marienvelde!
De afgelopen droge periode had de baan er niet gemakkelijker op gemaakt voor de Bangers bleek wel in de eerste heats. De baan was vooral in de biertentbocht erg zwaar en dit heeft zeker een paar koppelingen gekost! Geprobeerd was om de baan in goede conditie te krijgen, echter de bodemstructuur is zand, gelukkig werd het beter naarmate de middag vorderde en waren er ook genoeg stukken om flink vaart te maken om de verse Mondeo kofferbakjes fijn op te vouwen!

Voorin in heat 1 was het een echte strijd waarin Dylan #818 van Wezel de winst pakte met zijn snelle NIET gesperde Mondeo. Peter Hekman #202 had niet de juiste auto voor deze baan maar wist door te blokken in de bocht toch terecht een entertainer beker te pakken! De Syang Yong bleek voor flinke consternatie in de biertentbocht te zorgen en dat is wat het publiek zien wil!
Heat twee was een steady race waarin #444 Mathijs Tibben liet zien verrekte snel te zijn, of waren het zijn indrukwekkend getatoeëerde vleugels die een handje hielpen? Entertainerwas #910 Martijn VandenHoogen met zijn Opel 8 klepper aangedreven Mondeo, alles wat ervoor kwam ging op de bumper!
Next race was de Finale om de Marienvelde Dirt Award, titelverdediger #145 Wout Holtmaat had de wisselbeker uit de kluis gehaald en netjes afgeleverd in het rennerskwartier.

Blinkend in de zon stond de bokaal te shinen en je zag de coureurs er watertandend naar kijken. Menig rijder droomt natuurlijk heimelijk van een plaats op deze bokaal tussen de grote namen. En dat kan alleen als je meedoet!
Een vol veld ging met het schuim op de bek van start om een gooi te doen naar de titel, als een ware survival of the fittest vielen al snel de eerste slachtoffers. Krakende geluiden van koud vervormend staal dunden het startveld in rap tempo uit, echter in het kopveld was de strijd enorm. Diverse kopwisselingen bezorgden de jury handenvol werk, titelverdediger Holtmaat kon de verleiding niet weerstaan om zijn goed geprepareerde Mondeo met Goldroof fijn volgas in de achterkant van een uitnodigende conculega te rammen. Hulde!, die titel heb ik al zal hij gedacht hebben,en zo is het!
Voorin het veld was het lange tijd vooral een Luttenbergse en Bentelose derby met oa. onze koeienverwenner #32 Michael Doeschot, maar met een toch behoorlijke overmacht was het #103 Jelte Schiphorst die met zijn flying Focus maximaal voordeel haalde uit het gewichts voordeel van zijn lichtere auto en zeer strak naar de overwinning stuurde. De overwinning werd gevierd met een fijne klapper achterin de wreckingtrain op het rechte stuk richting biertent.
Michael Doeschot werd tweede en # 640 Tim Schutte uit Broekland van team Black en Yellow werd knap derde! En hiermee gaat de Marienvelde Dirt Award alweer voor een jaar naar Luttenberg! Wat zal ie goed staan daar op de schoorsteenmantel van de familie Schiphorst!
Jelte gefeliciteerd! Een jaar lang voorrang bij de bakker en de pinautomaat!
Bijgevoegd is een foto gemaakt op de zaterdagavond VOOR de wedstrijd van Jelte op de pace car...
Hoe is dit mogelijk? Of heeft Jelte, net als Jomanda, boven natuurlijke krachten en beschikt Luttenberg hiermee over hun eigen medium??

In de allcomers race was de baan al een stuk beter en de actie was super. Flinke klappers werden er uitgedeeld en duidelijk werd dat de rijders in de mood waren voor een goede crash nu de titel vergeven was!
Het was #46 Bram van der Kaa die won in zijn Mondeo en de best entertainer award ging naar niemand minder dan #629 Emiel Salebrink!! Hij liet zien wel degelijk de bumper te kunnen gebruiken en blokte ook nog eens in de bocht, Arena Essex waardig!

Het voorlaatste spektakelstuk was de Ramprollover.
Nadat er een schans was aangelegd onder het toeziend oog van de waaghalzen, ( en volgens omroeper DirkJan zo hoog als de kerktoren in Zieuwent waarbij de autos zullen wegschieten als post elastieken!! ), konden we ons gaan opmaken voor iets moois.
Durfal en medevlagger Ton Busscher deed de aftrap in zijn Ford Ka, volgas ging het over de schans en het resultaat mocht er zijn! Na een flinke dubbele koprol bleef de Ka liggen op zijn kant, En nadat de auto op de wielen was gezet had Ton even een momentje of twintig nodig om tot zichzelf te komen. Het werd duidelijk dat het vijfde punt van de gordel niet altijd bijdraagt aan de feestvreugde!!
Een andere first timer was #8 Wioleta in haar rodeo mondeo.
Met een enorme snelheid ging het Balls out richting de schans. Helaas is Wioleta niet de langste coureur en was het lastig om de schans goed in het vizier te krijgen. Het gevolg was dat de auto in zijn geheel over de schans ging om in ware Dukes of Hazard stijl plenty airtime te genereren!
Niet over de kop,maar fucking spektaculair was het wel!
#24 Mark de Laat was de volgende, een fraaie koprol, maar zoals Mark zelf aangaf had hij op meer gehoopt! Volgende keer beter Mark, we weten dat je het kunt!
Sander Hooijer was als laatste en hij stuurde zijn auto fraai over de kop. Maar het was net niet genoeg om de Ball Crunching Double Flip van Ton te overtreffen, dus de winnaar werd Ton Busscher die inmiddels weer hersteld was en aangaf zeker vaker mee te willen doen met de Ramprollover! Lachen!!

DD time en dat werd een mooie. De temperaturen waren inmiddels gevoelsmatig de 40 graden gepasseerd en het gereedschap lag kokend heet op de laadbak te dampen. Het viel niet mee om na al het geweld de autos weer klaar te krijgen voor de destruction derby. Toch een mooi veld van rond de 16 autos, knap werk van alle rijders en monteurs om niet op te geven onder deze omstandigheden.
Natuurlijk was er een wrak klaar gezet als lokkertje en het was Mark de Laat die erin wou rijden, echter wie had gerekend op #99 Willem Roelofsen uit Zieuwent? De nieuwe coureur uit de achterhoek plofte zijn Volvo vol in het wrak wetende wat er ging komen. Hiervoor ontving hij terecht de entertainer award. Deze mannen gaan we nog vaker zien. En daarna ging het hard, letterlijk en figuurlijk. De snelheden die bereikt werden lagen hoog en uit het publiek stegen luidkeels de oehhs en de aahhs wanneer er weer een auto volgas in de pile-up dook. Ook #884 Robert Emaus liet van zich spreken door om te draaien op het vertonen van de blauwe vlag, met een fraaie head-on actie schreef hij zijn mondeo af voor de dag.
#582 Maurice Marissink bleek onstopbaar met zijn Gashoaln auto, En nadat hij ter overwinning nog ongeveer het halve veld voor de tweede keer hard op de bumper nam gaf zijn Mondeo de geest.Hiermee kwam een einde aan weer een geslaagde aflevering van de bangers in Marienvelde. Best wrecker over de hele dag werd #818 Dylan van Wezel. Best Painted Car ging naar #65 Edwin Basters en most destroyed was #117 Roy Dijkhof uit Wilp-Achterhoek. Wat een fijn wrakje!

Alle banger rijders, vlaggers en fans bedankt voor jullie bijdrage, op naar volgend jaar, het jubileum jaar voor de MCM Marienvelde. 25 jaar Spektakelweekend op zondag 23 augustus 2020, zet maar vast in de agenda!!

 Gr Morice885

Terug naar Sep (2019)