Jan -Feb -Mrt
Apr-Mei-Jun
Jul-Aug-Sep
Okt-Nov-Dec
 
Camso nieuws
11-01-2019
WIJZIGINGEN REGLEMENT PRIVE CARS EN BANGERSTOX.

1° De wijzigingen moeten voor de beide klassen hetzelfde zijn; twee verschillende reglementen zou het nog moeilijker en verwarrender maken.
2° Mijn bijna 40 jaar ervaring in het organiseren van speedway leert mij, dat er meestal voorstellen komen in het eigen belang, maar dat geen rekening gehouden wordt met het algemeen belang. Deze ervaring leert ook dat men de stilzwijgende massa niet hoort. Namelijk de ongeveer 80% rijders, welke komen om een gezellige dag te hebben en welke het niet zo belangrijk is of ze nu zevende of achtentwintigste eindigen. En het is wel deze 80% welke zorgt dat we zeer veel deelnemers hebben en dat de speedway in leven houdt.
3° Het basisprincipe van speedway, zoals ik het mij altijd heb voorgesteld, is dat het moet spannend zijn en dat de winnaar(s) niet op voorhand mogen gekend zijn. Het blijft een feit, dat er altijd zullen zijn, welke beter rijden dan andere. Maar als deze betere piloten nog rijden met een auto, welke duidelijk sneller is, dan de andere, dan wordt het langdradig en vervelend. En dat kunnen we vermijden door factoren in het reglement te voorzien, waardoor we deze snellere autos wat langzamer kunnen maken. Dat gebeurt ook in Nascar, waar de reglementen direct gewijzigd worden als een bepaald type autos alles beginnen winnen. En ook in circuit racen met de BOP, waar gewicht moet bijgelegd worden aan de autos, welke sneller zijn dan de rest. Dus niets nieuws onder de zon.
4° Een tweede basisprincipe is, dat er in deze twee klassen, geen maatregelen mogen genomen worden, welke het duurder maken of sneller maken. Het gaat reeds snel genoeg. Soms is dat ietwat op de limiet en dan moet men een keuze maken. Banden 195 x 60 toelaten maakt het goedkoper, want deze zijn bij de vleet te vinden, maar de kans bestaat dat het een klein beetje sneller zal gaan. Alhoewel, dat moet eerst nog bewezen worden.
5° Derde basisprincipe is dat het onmogelijk is om alles te controleren. Men moet dus een stok achter de deur houden. Er zullen er altijd zijn, welke alles zullen doen (ook sjoemelen) om met een plastieken beker naar huis te kunnen gaan en hun aldus hun ego te kunnen bevredigen. Maar het wordt steeds gevaarlijker. Serieus sjoemelen (veranderen van de elektronische box, bewerken van de motor – inlaat- en uitlaat kanalen, vliegwiel, andere nokkenassen etc. etc. wordt bestraft met een definitieve schorsing in de klasse. Middelmatig sjoemelen met 1 jaar schorsing in de klasse. Wij willen niet dat deze sjoemelaars het plezier van de overgrote meerderheid bederft. Dan moeten ze maar ergens anders gaan rijden. En zeker niet komen jammeren als men gepakt wordt; zo van: maar ik rij al jaren zo; ze hebben niets gezegd op de controle; de anderen doen het ook.
6° Gewicht bijleggen werkt prima bij de Prive Cars, maar is misschien niet ideaal bij de Bangerstox. Wij overleggen serieus om de autos welke duidelijker sneller zijn dan de rest op één of andere manier te beperken; het gaat in eerste instantie over de autos met de Volvo/Renault motor van 107pK met multipoint injectie. Deze motoren met monopoint vormen geen probleem. Mogelijkheden zouden kunnen zijn: deze motoren niet meer toe te laten; ofwel bandenmaat maximum 175 voor de autos met deze motoren.

CAMSO speedway


Terug naar Jan (2019)