Wist je datjes autorodeo Nieuwleusen
06-09-2018
- Nieuwleusen een dorp onder de rook van Zwolle met ruim 7200 inwoners. Sinds 1970 hebben ze daar rodeo en het unieke daaraan is dat alleen maar mensen uit Nieuwleusen mee mogen doen, en dat ze elk jaar dan ook nog ruim 150 autos aan de start hebben. 

-  Dat de rodeo van Nieuwleusen 2018 de eerste  rodeo, speedway, autocross wedstrijd is in Nederland  die compleet uitverkocht is.

- Dat de oudste auto een Citroen AC4 uit 1928 is, er zijn komen 6 autos van voor 1950 aan de start en in totaal 24 van voor 1960

- Dat in Nieuwleusen de meeste Ford Granadas zijn in Nederland en in de bangerwereld heeft het dan ook de bijnaam granada city. De ford motor zal dan ook wel de meeste gebruikte motor zijn zaterdag.Nieuwleusen is tevens ook de plaats waar gemiddeld de meeste klassieke autos zijn. 

- Dat voor de tijd dat Ford Granadas en Taunussen populair waren bij de rodeo in Nieuwleusen de volkswagen Variant een populaire auto was bij de rodeo, dit kwam mede omdat de auto de motor achterin had liggen waardoor er voor veel botsruimte was.

- De oudste deelnemers is 64 jarige  Henk Beltman die zijn laatste rodeo reed in 1980. Hij zal nu samen met zijn zonen Harrie en Henri mee doen met de rodeo. Harrie en Henri rijden sinds hun 18de mee met de rodeo waar ook Henk mee hielp met het bouwen van de autos.

- Nieuwleusen is ook de plaats met de meeste banger coureurs. Doordat een rijder van de Blue Forces een Ford Granada banger op de trailer  in Antwerpen zag voorbij komen  zijn ze destijds in aanraking gekomen met het banger racen in Ruisbroek.   Nu hebben diverse rijders uit Nieuwleusen al het WK bangers mee gereden en hebben ze al vele titels gewonnen.

-  Dat er op zondag 8 september in Nieuwleusen  gemiddeld de  meeste mensen zijn met een kater.

- Dus dit weekend de 50ste autorodeo  van Nieuwleusen met 150 autos van en  voor 1970. Een autorodeo die er hierna nooit meer zal komen en daarmee ook een die echt uniek is. Nieuwleusen mag trots zijn.

- De autos kun je vrijdag zien bij het concours d elegance vanaf 18 uur en zaterdag gaan de wedstrijden beginnen om 10.30 uur. Het terrein is op om 9.30 uur en je kunt parkeren in  de Julianalaan 71 natuurlijk in Nieuwleusen.


Terug naar Sep (2018)