Stockcar en bangerracing, dip in Engeland ??
09-08-2018
4 November zal op Arena Essex de laatste Firecracker vererden gaan worden op de mooie baan van Arena Essex en hiermee sluit dan in 3 jaar weer een van de grootste banen die er was. Het begon in november 2016 toen is de laatste race verreden op Coventry en hiermee kwam een eind aan de stockcar baan van Engeland, de eerste baan in Engeland waar ik kwam met het WK stockcar F1 in 1993 een belevenis met show en niet te vergeten de B52 bommenwerper die over het stadion vloog. En een paar maanden later in 2017 sloot Wimbledon de baan waar vele jaren de WK bangers werd verreden en een baan waar dan een sfeer hing die ik nergens  meer heb meegemaakt.
En dan dit jaar Arena Essex de baan in Engeland waar ik het meest ben geweest, heb alle Firecrakers gezien van 1996 tot 2016 en de meest harde banger wedstrijden. Een baan waar ik super graag kwam mede door de gave ligging van de pits, de harde races en niet te vergeten het vette broodje hamburger. Helaas op 4 november komt er een eind  aan en zullen we afsluiten met hoop ik een hele mooie Firecracker.

Naast deze 3 zijn er nog een 7 tal banen gesloten ( inclusief dirt tracks ) en zit Engeland eigenlijk in de situatie wat wij hadden van 1994 tot 2001. Toen zijn  er 5 banen sloten in Nederland en Belgie waaronder Baarlo een unieke lange  baan met elk jaar het WK stockcar en voor Bangers Ruisbroek waardoor Warneton alleen over bleef.
Maar vanaf 2002 kwam daar ineens een verandering in Texel kreeg een vaste baan wat gewoon een speedway baan was en eind 2002 werd Warneton omgebouwd naar tot de kombaan die het nu is. En toen ging het snel voor het stockcar en banger racen in Nederland met dan ook nog in 2008 de opening van Emmen speedway en de verandering van Blauwhuis, Foute Cross, EZHACO, Venray  en de vele plaatsen waar voort bangers konden rijden. Met al als je eind 2001 had gezegd dat er nu zoveel stockcar en banger races  en coureurs waren hadden ze je allemaal voor gek verklaart. Maar hierbij moet ik zeggen dat onze overheid toch goed meewerkt.

Dus het is in Engeland nog zeker niet over want toen ik de banen ging tellen kwam ik toch rond de 40 uit. Wel zou het mooi zijn als er weer gereden zou kunnen op bijvoorbeeld een baan als Bradford wat voor de stockcar F1 een enorme toevoeging zou zijn.  De stockcar F1 zou een rondreizend circus moeten zijn zo als de World Of Outlaws Sprint Cars in Amerika. 
Bij de eerste WK stockcar F1 waar ik  was er muziek, stunt rijders en de B52 bomwerper die over het stadion vloog, het was al leuk zonder de stockcars in de baan, helaas is dat er allemaal niet meer. 

Er zijn er nog steeds veel promoters die het zeker goed doen want bij banen als Kings Lynn, Skegness en Ipswich zit het toch een aantal keer per jaar goed vol. Bij de WK bangers op Ipswich vorig jaar was het bijna uitverkocht. Maar als er de komende 10 jaar nog een 10 tal banen zouden gaan sluiten kan dat toch wel de dood steek zijn. 


Ik hoop op het beste voor het Engelse ovalracing, ik kom er graag  maar helaas door het wegvallen van deze 3 banen zal ik er toch minder gaan komen.

Peter van Oijen

Terug naar Aug (2018)