Hebben de  bangerstox toekomst ???
15-01-2017
Heeft de bangerstox toekomst in Nederland.

2016 Was weer een bijzonder goed jaar voor de bangerstox in Nederland in Emmen waren alle wedstrijden weer volgeboekt en de team race was een succes.Nieuw voor 2016 was Posterholt en de eerste wedstrijd waar ze kwamen was het volle bak aan publiek ,ook de andere wedstrijden in Posterholt  trokken ook veel rijders en brachten veel spektakel. Ook op Texel,Foute Cross, Ter Apel autocross dag  en Ezhaco was het weer een succes.
De reden van het succes is dat de klasse om te beginnen goedkoop is, dat je daardoor veel autos aan de start hebt en contact en veel autos levert veel spektakel op,iets waar het publiek voor komt. Doordat de goedkoop is brengt het veel nieuwe rijders in de sport en die nemen dan ook weer nieuwe toeschouwers mee.

Maar voor 2017 ziet het er minder rooskleurig. Op Emmen komen de bangerstox nog maar 3 keer aan de start met maximaal 25 autos dit komt omdat Emmen eigenlijk vol komt te zitten met de komst van de saloon stockcars en de saloon stox . Gelukkig is de saloon stox dan wel een klasse die nog op de bangerstox lijkt.
Posterholt schrapt de klasse, de reden is bij ons onbekend maar het lijkt erop dat de organisatie vindt dat de klasse voor teveel rotzooi aan de baan zorgt. 
Ook op Texel is de klasse geschrapt, hier is de reden te zijn dat de klasse meer op bangers begon te lijken en de rotzooi op de baan. Na het filmpje van afgelopen jaar gezien te hebben hebben ze gelijk, maar dit is op te lossen door goed op te treden mensen die als bangers die schorsen en in het geval van Texel misschien het jaar later niet te laten rijden . Wat betreft plastic ( bumpers ) op de baan die horen eigenlijk helemaal niet op een bangerstox te zitten Om de bangerstox proberen te houden is Michel Heidbuurt een facebookpagina begonnen om de bangerstox te behouden op facebook. Michel komt wil er een competitieve klasse van maken waar er als bangerstox gereden wordt en niet als bangers. Klik hier om naar zijn facebookpagina te gaan.

Maar gelukkig zijn er toch nog plaatsen naast Emmen waar de bangerstox toch van harte welkom is. Bij de Foute cross houden ze dit jaar een NK bangerstox en ook bij Ezhaco zijn ze van harte welkom. Beide promoters zijn ook blij met de bangerstox rijders want het is een klasse waar je weinig gezeur mee hebt. Daarnaast rijden ze ook waarschijnlijk weer in Sumar waar in de krant stond dat de bangerstox de amusementswaarde verhoogde.Daarnaast hopelijk ook weer met de autocrossdag in Ter Apel.

Zonneschijn voor bangerstox in Belgie 

Terwijl er in Nederland donkere wolken boven de bangerstox hangen schijnt in Warneton in Belgie de zon voor deze klasse. De klasse is al op Warneton een van de koningsklasse en de Camso heeft dan een paar leuke wedstrijden samengesteld. Zo zal er voor de eerste keer de WK bangerstox worden verreden op 24 september en de belangstelling is nu al groot. Daarnaast is er weer een pre 90 bangerstox en natuurlijk weer de team race met ook een aparte team race van Belgie tegen bangerstox team de Haters.
De baan in Warneton is erg geschikt voor deze klasse, het is dan ook altijd een genot om deze klasse in Warneton te zien. Iets wat ook mee telt is dat de promoter achter deze klasse staat en snapt dat het publiek hiervoor komt.Rijders die zich niet aan de regels houden krijgen een zwarte vlag of een schorsing. 
Naast Warneton kun je met een bangerstox auto ook rijden bij de VRCB, bij de balken in Essen en Minderhout.

Engeland- Schotland
Zijn ze in Nederland sceptisch over de bangers en bangerstox, aan de andere kant van het water rijden deze klasse op alle banen die er zijn. Voor de bangerstox of wel rookie bangers genoemd zijn de regels wat mag per organisatie verschillend, bij de een zit het dichter bij de bangers als bij de ander. Dat de klasse succesvol is is wel duidelijk want Spedeworth-Incarace hebben voor aankomend jaar maar liefst ruim 110 wedstrijden op de kalender staan en deze klasse is dan ook zeer belangrijk geworden voor deze organisatie. Ook het WK rookie bangers in Ipswich is een echte grote wedstrijd geworden die door duizenden bezocht wordt. 

Als liefhebber van deze klasse hoop ik dat de klasse toch een betere kans krijgt in Nederland. Tevens doordat klasse als rodeo, standaard enz te duur zijn geworden, is het een van de weinig klasse waar je nog makkelijk kunt instappen. In mijn ogen is een ding duidelijk de klasse voegt vaak  iets toe, maarja  misschien zie ik het samen met de Engelse/Belgische promoters wel verkeerd.

Peter van Oijen Pewi.nl


Terug naar Jan (2017)