Verslag autocross Abcoude
29-08-2018
Zaterdag 25 augustus stond in het teken van autocross abcoude. Een groot cross en de enige waar de sprinters, kevers en de standaard cross auto s door elkaar rijden. Ook is de baan smal met strobalen en sloten er om heen. Wie heeft het grootste lef om in te halen en wint deze cross?

Autocross Abcoude staat voor sensatie en komt dit jaar met een nieuwe klassen de sensatie klassen deze auto s zijn gerepresenteerd om tekunnen botsen met dikke neuzen en verste achter kanten en een goede rolkooi. Maar later meer. Ook zorgen ze dat de sloten wat minder vol staan als normaal. Voor die in de sloot terecht komen. Er waren maar liefst 6 heats heren 2 heats vrouwen 1 heat sensatie klassen. Heren rijden 3x en wie de meeste punten pakken rijden de a finale. Bij de vrouwen die rijden 3x en die punten telde voor de overwinning dus geen finale. Sensatie klassen rijden op punten van de jurie. Dus wie het meeste raakte had de meeste punten. 
Eerst kwamen de heren op de baan met de sprinters, kevers, en de standaard cross auto s. Ze streden voor de eerste punten. Het gras was er zo af en de eerste strobalen vlogen al in de rond. Toen kwamen de vrouwen de baan op. Hier ging het er ook al hard aan toe. 
Toen kwam de sensatie klassen de baan op voor het eerst helaas begon het te regenen . Met veel auto s op de baan en aan 2 kanten werd er gestart  kan er veel sensatie verwacht worden. De groene vlag viel en de coureurs gingen vol op het gas de eerste bocht in. Met als gevolg allemaal op elkaar in de bocht. Enkele kwamen nog los en die lieten nog beetje spektakel zien. 

Manche 2
De heren coureurs gingen er weer lekker tegen aan en de snelle mannen reden weer makkelijk weg.
Bij de vrouwen ging het er ruiger aan toe. Tot de laatste 10 meter voor de finish vlag. Was het voor de 2 positie en 3e een zwaar gevecht die slecht af liep. Die bleven aan elkaar hangen en vlogen over de strobalen na het midden veld. Helaas voor deze dames ging de 4e er met de 2e plek mee heen. Toen kwam de sensatie klassen weer de baan op. Helaas maar met 10 auto s. Rest bleek niet bij de baan tekunnen door omstandigheden naast de baan. Maar ze gingen van start en ze maakte er weer een spektakel van. Het publiek genoot van deze klassen.

Manche 3
De laatste punten voor de finale werden verdeeld. Veel strijd tussen de coureurs was weer een feit. Bij de dames ging het weer helaas regenen en die op 2 lag die vergiste zig in de bocht en belande met een mooie schuiver op de kop in de greppel. Bij de dames wist Rebecca burgers de meeste punten tepakken en won de dames klassen.
Tot onze verbazing kwamen de sensatie klassen voor de 3e keer op de baan in verband dat er in heat 2 paar niet van start konden gaan. Het ging er lekker ruig aan toe. Veel strobalen waren weer gesneuveld.

B-finale heren
Hier van kon de winnaar nog door na de finale. Het ging er nog harder aan toe. Cross auto s die lekker in de weg reden gingen er samen  met de kever de sloot in en de andere belande onder elkaar op de wielen. En hier gingen ook weer de stroibalen de lucht in. Ook de kevers gingen er over heen. Ja de baan was smal inhalen was niet voor de minste weg gelecht. Dat werd ook even heel snel duidelijk dat er 1 sprinter vol over de kop sloeg op het rechte stuk dat die een ander had geraakt. Sprinter was helemaal afgeschreven en de coureur kwam ongeschonden uit zijn wagen. De race was gelijkt te einde. 

Toen kwam de afvalrace / sensatie klassen. Dat betekent er moet er nog maar 1 rijden en die wint. Met veel leuke acties eindigde er 3 in de sloot paar op strobalen. 1x heel de baan dicht gehad. Maar lekker er vol achter in kregen ze weer ruimte. Tot einde er nog 2 auto s reden. Deze reden op het laatst neus tegen neus en kijken tot er nog een loopte. De afvalrace werd gewonnen door Bram van Saane.  

De grote finale van de prijs autocross Abcoude staat aan de start. De meeste verwachten dat de finale alleen uit kevers en sprinters bestond bleek zo niet te zijn. Ook hier stonden alle soorten wagens tussen elkaar. Het groen werd gegeven en ze gingen van start. De snelste mannen vlogen met zijn allen de eerste bocht in en met mooie gevechten wie daar weer als eerste uit zou komen. Maar helaas voor sommige was het snel over. 2 auto s raket elkaar en vlogen over elkaar zo de sloot in. Op de helft te zijn van de race ging het regenen en niet zo n beetje ook. Maar alles verliep tot het einde goed. De finale werd gewonnen  door Ivo Galekop. 
Hij mag zich de winnaar noemen van autocross Abcoude 2018 die die dik had verdiend.

Bij deze wil pewi.nl alle winnaar feliciteren en autocross abcoude bedanken voor de gastvrijheid. 

Uitslag heren 
1. Ivo Galekop
2. Willem van Randeraad
3. Roy Burger

Uitslag dames
1. Rabecca Burger
2.catharina Dijkstra
3. Sasja Breedijk

Sensatie klassen Jan Hendriksen 
Afvalrace Bram van Saane

Ook volgend jaar zal de autocross Abcoude weer op het programma staan. En op de zelfde locatie net langs de afslag Abcoude. En de sensatie klassen zal weer aan de start verschijnen. Dus huis de site met race datums in de gaten volgend jaar is de spectaculaire  autocross Abcoude gewoon weer.

Door Pewi Mark Derrix

Terug naar Aug (2018)