Western Springs NZ 5 november
06-11-2017
Na afgelopen week bijna geen regen te hebben gehad, reden we zaterdag Auckland binnen over de highway en het regende pijpenstelen. De ruitenwissers op de snelste stand hadden de grootste moeite om al het water te kunnen verwerken.  Onze vrees dat de Speedway wedstrijden verzet zouden worden, werd bewaarheid. De wedstrijden werden verplaatst naar zondag, aanvang in de middag. Voor ons was dat natuurlijk geen probleem want “ we hadden toch niets te doen”.

Ook nu waren we weer ruim op tijd op het Western Springs circuit. Dit circuit, grenzend aan een woonwijk van Auckland, heeft een heel andere uitstraling. De tribunes zijn aan 1 zijde gigantisch groot en hoog. Twee derde van de tribunes liggen op de hellingen van heuvels. Het vlakke deel bestaat bijna in zijn geheel uit het rijderskwartier.

Het publiek stroomde ook nu al  vroeg toe. Volgens hun website werden ongeveer 10.000 bezoekers verwacht voor de seizoen opener. Vooraf had men het geplande  vuurwerk al afgelast want het toegestane  vuurwerk was veel te gering. Het verplaatsten naar zondag heeft mogelijk ook zijn invloed gehad want we waren met veel toeschouwers, maar niet met de geplande 10.000. 
Vooraf hebben we weer een kijkje genomen in het rijderskwartier. De sprintcars zijn prachtige race machines. Toen we bij het team van Daniel Eggleton naar de machtige achterwielen stonden te kijken, kwamen we aan de praat met senior. Hij gaf uitleg over motor en de auto. Senior gaf ook aan dat hij meer crashes dan normaal verwachtte omdat er verschillende nieuwe rijders waren.

De motor levert normaal 840 pk. De auto weegt 610 kg. Met de dempers die in Auckland  verplicht zijn, verlies je 100 pk. Na 1 ronde racen ben je 2 liter brandstof kwijt. Net zoals de meeste midgets kunnen je niet koppelen. De auto wordt aangeduwd en blijft rijden tot na de race. Ook is het mogelijk om tijdens de race de hellingshoek van de gigantische spoiler en de vering bij te stellen. Dit gebeurt dan tijdens een gele vlag/licht situatie.

In het stadion worden de wedstrijden opgenomen en op een groot scherm vertoond. Vooraf werden allerlei lui geïnterviewd. Later zagen we interviewers in het rijderskwartier bij een gecrashte auto of coureur staan. Heb je net meer salto’s dan Epke Zonderland gemaakt, mag je gaan vertellen hoe dat voelde. Verder krijg je als publiek de crash ook nog enkele keren in de herhaling te zien.
Alle klassen hebben een rijdende start. De lichte midgets klassen komen zelf rijdend aan. De andere klassen worden door een teamlid met een quad de baan opgeduwd. De pace car gaat rijden en voertuigen van de organisatie duwen de auto’s op gang. De coureur zoekt zijn aangewezen startplek op. Als iedereen op zijn positie is, verlaat de pace car de baan. Twee bochten verder ligt een startstreep en bij het passeren gaan de lichten op groen.

Blijkbaar is men al 3 jaar bezig betere dirt in de baan te krijgen. Vorig jaar waren er teams die 34 banden hadden versleten in het seizoen. Die dikke banden schijnen behoorlijk prijzig te zijn. Nu heeft men dezelfde klei als in de baan van Huntly. We zagen dat halverwege de heats sporen ontstonden waardoor de auto’s gingen springen. De ene na de andere auto kwam van de grond en na 1 of meer salto’s tot stilstand. Iedereen klom heelhuids uit de bolide. In de finale van de sprintcars leek het even op onze F1. In de eerste bocht 4 auto’s op elkaar waarvan 1 in de flank werd geraakt. Een gigantische ravage maar niemand gewond.
Na de heats worden alleen de 1, 2 en 3 van die heat genoemd. Daarna gaat iedereen van de baan terwijl de volgende klasse al aan het oprijden is. De finale races krijgen veel meer aandacht. Alle geplaatste auto’s nemen hun positie in achter de pace car. Dan gaan ze in rijen van 4, enkele ronden rijden. Het publiek wordt opgezweept door de speakers/interviewers. Daarna gaan ze weer terug, 2 langs elkaar. De start volgt en 25 ronden later worden de eerste 3 gehuldigd op het middenterrein.  De interviews kun je live volgen op het grote scherm.
Binnen 4 uur was het programma afgehandeld. Een ervaring rijker verlieten we dit prachtige circuit. Midgets en sprintcars waren voor ons een bijzondere speedway ervaring die we niet snel zullen vergeten.

Komende woensdag is het voor ons uit met de vakantiepret. Nieuw Zeeland is ons erg goed bevallen. Het is een prachtig land met zijn afwisselende natuur, de mooie dorpjes en steden in dit landschap. Voor een afwisselende rondreis is dit land een aanrader. Hou je van speedway, krijg je nog een flinke mop slagroom op je toetje toe.

Bekijk hier de fotos.

Toon en Josefien 

Toon en Josefien namens Pewi.nl bedankt voor de fotos en de mooie verhalen die een mooie indruk achter laten.


Terug naar Nov (2017)