Frije cross Blije 29 juli
17-07-2017
Blije, 15 juli 2017

The Final countdown

Het aftellen is begonnen, nog twee weekjes en dan is het zover; de allerlaatste Frije cross van Blije. Een evenement dat in 15 jaar tijd is uitgegroeid tot een feestje voor jong en oud. Een feestje voor de coureurs en voor het publiek.

Naam en faam

Er is nooit de intentie geweest om zo groot te groeien als de grote broer; de Zwarte cross, al deed de oorspronkelijke naam dit misschien wel vermoeden. Tot 2011 zijn we “Swarte cross” geweest, dit omdat de wortel van dit evenement eigenlijk illegaal was. In 2011 kregen we een brief van de Zwarte cross, met het verzoek onze naam te wijzigen. Het werd Frije cross en deze naam dekte de lading ook. Geleidelijk zijn we gegroeid tot dat wat we nu zijn. Toch kwamen er groeipijnen en is er in april besloten te stoppen. Nu we aan het aftellen zijn voor de allerlaatste editie van de Frije cross, staan we even stil met wie we dit evenement altijd maakten…

Want wat zouden we zijn zonder onze deelnemers, het publiek, de sponsoren, onze vrijwilligers, de artiesten en niet te vergeten de boeren voor het beschikbaar stellen van hun landerijen! We hopen dat we er met al deze mensen een schitterende finale van gaan maken.

Zaterdag 29 juli zal op de Hoarnen, tussen Blije en Holwerd fel worden gestreden om de allerlaatste titels. Het prijzengeld is opgejaagd door diverse gulle sponsoren en dat heeft ervoor gezorgd dat er maar liefst 194 deelnemers in 6 verschillende klassen komen strijden. Het gaat om:

Standaard 2000

Standaard 1600

Vrije standaard

Rodeo

Nuvere weinen

Motoren

Deze heren en dames zullen er alles aan doen om de titel binnen te halen en het publiek te vermaken.

Vanwege het overweldigende deelnemersveld is de aanvangstijd gewijzigd van 12:00 uur naar 11:00 uur.

In de duozitter

Traditioneel zullen er FIP’s (Fryske Important Persons) hun raceskils testen in onze duozitter. Vorig jaar waren Willem (Wâldpyk) de Vries en Jack Bottleneck degenen die meereden tussen de ervaren coureurs van de Standaard 1600 klasse. Dat deden ze niet geheel onverdienstelijk; ze gingen er met een 8 ste prijs vandoor. Dit jaar zijn het de heren Johannes Rypma en Frerik de Swetser die het gaspedaal van de VW Scirocco zullen intrappen. We zullen zien of ze na de race nog een paar noten uit hun gitaar en stembanden kunnen krijgen, want ze geven vooraf aan de prijsuitreiking ook nog een klein optreden in de tent.

Gokken

Tijdens de cross worden er lootjes verkocht in de tent in bij de mobiele drankverkoop. Na de prijsuitreiking zal het winnende lot worden getrokken. De gelukkige winnaar mag op 26 augustus in de duozitter meedoen op de Hallumer autocross.

Blijf erbij!

Naast al het vertier op de crossbaan zijn er ook genoeg andere dingen te doen. Voor de kinderen zijn er weer diverse speelmogelijkheden en ‘s middags kunnen ze in de tent prachtig geschminkt worden en is er een heuse clown. Uiteraard is er voor de “grote mensen” ook weer vermaak gepland in de vorm van muziek en entertainment. Naast Frerik en Johannes, staan er optredens van Emiel van de
Hûnekop en de Dragongirls op het programma. Traditiegetrouw zal Disco Silver zorgen voor een feestelijke afsluiting.

En dan na 15 jaar valt de finishvlag voor de Frije cross! Daar móet je bij zijn!

Oan’t sjen!

Zaterdag 29 juli

11:00 uur

Frije cross Blije “de grutte finale”

De Hoarnen 3

9151 AK Holwerd

www.frijecrossblije.nl

info@frijecrossblije.nl

Terug naar Jul (2017)