Bye By Coventry speedway
13-03-2017
In 1993 ging ik voor het eerst speedway wedstrijden bezoeken in Engeland en dit was de WK stockcar F1 op Coventry. Een hele belevenis na vele jaren speedway in nederland en Belgie hebben gezien. De baan was toen nog een palen baan zoals Wimbledon en Belle Vue nu nog zijn. Op de show voor de WK werd ook niet echt op bezuinigd zo kwamen er o.a ook B52 bommenwerpers over het stadion gevlogen net voor de start en was er voor de wedstrijd veel entertainment. Het was een belevenis die ik nooit meer zou vergeten. 

Daarna ben ik nog vele malen naar Coventry geweest en afgelopen november was ik daar voor de laatste keer niet wetend dat dat de laatste keer zou zijn want ze zouden nog 3 jaar mogen rijden. Maar helaas Mr Horton van de motorspeedway en Mr Sandhu van de de stockcars ( Coventry stox )  kregen een conflict en Mr Sandhu haalde alles weg wat van hem was in het stadion ( verlichting shale, vangrail enz enz ). Natuurlijk had dit anders gekund want met alleen de verlcihting weghalen was de boodschap al duidelijk geweest, of is het misschien dan toch bewust gedaan. Toen dat gebeurd was werd de angst al groot onder speedway fans en stockcar fans. Maar Coventry stox liet weten dat dat ze terug kwamen in Coventry of dat er een plan B was. Maar helaas op 27 februari kwam het slechte nieuws dat Coventry speedway over was. 6 Maart werd er bekend naar welke banen de datums gingen en ja toen werd er duidelijk dat er ook geen plan B is. Het trieste is dat de baan waarschijnlijk zo nog jaren zal blijven het gerucht gaat dat de overheid de komende 15 jaar geen huizen daar wil hebben.

Het sluiten van Coventry is een hele harde klap voor de stockcar wereld in Engeland. Coventry was de baan van de stockcar F1 voor Engeland waar vele mensen ook alleen daar de stockcar races volgde en de wedstrijden trokken altijd duizenden bezoekers. Op dit moment zijn er nog 4 sintel banen over voor de stockcar F1 waaronder 3 van Startrax. Het verlies van Coventry zal ook een verlies van veel fans zijn.

Brisca
De Brisca stockcar F1 had in mijn ogen eigenlijk de World of Outlaws sprint cars van Europa moeten zijn. Een rond reizend circus die banen rond Engeland, Schotland en misschien zelfs Ierland bezoekt. Zeker nu de klasse groeide had dit eigenlijk moeten gebeuren.


Hoe de toekomst van de stockcar F1 in Engeland eruit gaat zien weet niemand. Met een ding ben ik wel blij dat ik jaren van de stockcar races heb kunnen genieten, en wie weet de baan ligt er nog dat het toch nog terug komt meer daarover op http://www.savecoventryspeedway.com/news.php?extend.25.1

Peter van Oijen Pewi.nl

Terug naar Mrt (2017)