Speedway USA Dirt
11-03-2017
Voordat ik na Amerika ging hebben diverse mensen mijn gevraagd om een te beschrijven hoe het is daar. We beginnen met de dirt banen waarvan ik er 2 heb gezien namelijk Est bay en Volusia bij Bubba stonden we voor de poort maar helaas was deze afgelast doordat er smiddags teveel regen was gevallen. Met de speedweeks op Daytona wordt er 2 weken elke dag gereden op Bubba-Volusia en East Bay en tevens ook op de asfalt baan van Smyrna. 

Mijn eerste speedway wedstrijd was donderdag 16 februari in East Bay waar de Lucas late models reden die er ongeveer rond de 50 waren. Wat mijn al opviel dat er meer volk was dat ik dacht en dat dan voor de donderdagavond. Toen we binnen kwamen waren ze aan het tijd trainen en het viel meteen op dat ze zonder dempers reden. Om half 8 kwam het volkslied ( komt voor elke wedstrijd ) en toen kwamen de races die erg snel achter mekaar verliepen. Ik had voor 5 dollar een pist kaart gepakt en het was daar erg toegankelijk en de sfeer erg relaxt. Er werd een keer de baan bijgewerkt  en om iets over half 10 was de hele mooie finale verreden en was de avond over.

Toen gingen we de dag erop voor de eerste keer naar de World of Outlaw Sprint Cars, we waren doordat we in de file stonden pas om kwart over 7 bij de baan en toen zaten de tribunes al helemaal vol. Om half 8 begonnen de wedstrijden en we hebben toen snel een pitskaart gehaald ( moet je een formulier in vullen )en vanaf de pits de wedstrijden kijken. Wat ging dat hard die sprint cars echt bizar en niet uit te leggen. Doordat we laat waren waren we bril vergeten en zaten dus in de pitshoek waar eerder die week een sprint car over het hek was gevlogen. Dus we hebben goed oplettend na de bocht de finale zitten kijken en toen al besloten als we zondag terug gaan vroeg te gaan want.

Zondag zijn we toen terug gegaan. De zaterdagavond  wedstrijd voor de sprint cars was afgelast en verzet na zondagmiddag 12 uur en was net afgelopen toen we aankwamen. 80 Procent van het volk ging na huis 20 bleef om de volgende wedstrijd te zien. We zaten nu beter en hebben mooie wedstrijden gezien totdat in finale van de sprint cars een auto het publiek in iets voor waar wij vrijdags zaten. Er waren 3 gewonden waarvan een met een politie helicopter werd afgevoerd. Tot onze grote verbazing werd de wedstrijd niet afgelast maar werd de finale afgereden. Deze werd spectaculair gewonnen door Donny Schatz  die vanaf de 15 plek naar de eerste gereden was. De modifieds was ook spektakel want bijna alle autos hadden wel schade.

We zijn toen vrijdag 24 februari nog na de world of Outlaws late models geweest wat ook weer volle bak wak en mooie races.

Onze laatste dirt wedstrijd op zaterdag 25 februari in East Bay een wedstrijd voor de 360 spint cars met support van Micro ( kart motor ) en mini sprint cars ( motorfiets motor ). Veel lokale rijders en wat ook opviel veel gezinnen en kinderen bij deze wedstrijd. De sfeer was heel goed en met 62 spint cars in de pits beloofde het zeker een goede avond te worden. Ook Tonny Stewart was er en Rico Abrue. Wat ook opviel dat we steeds snel werden aangesproken met de vraag waar we vandaan kwamen. We hebben dan ook de hele avond bij een groepje Amerikanen gezeten wat heel gezellig was. De wedstrijden waren ook top en de sprint cars waren heel erg aan mekaar gewaagd met een zinderende finale. Ook hier ging het erg snel achter mekaar door en met het baanonderhoud ging het vermaak verder met interviews met rijders die al de finale gehaald hadden en kadootjes die na de kinderen werden gegooid. Met al een super en super gezellige avond speedway met een hele relaxte sfeer.

Dirt track racing is erg populair in USA en zit weer in de lift. Toen ik voor de eerste keer op Volusia kwam stond  ik ook echt te kijken wat druk hier. Het is kwa sfeer een heel eind het zelfde als banen als Blauwhuis, Sint Maarten , Texel en Emmen. Alleen een ding geen alcohol in de pits.
Kwa catering is het eten ook echt wel vaak goed en prijzen omgerekend ongeveer zelfde als hier. Entree was voor de world of outlaws 39 dollar en voor East Bay 30 en 35 daar kwam dan wel bij 5 dollar voor de pist. Normaal ligt de entree ongeveer op 15 dollar.

Met al een geweldige ervaring en ja ik ga terug na het land waar speedway groot heel groot is.

Binnenkort de ervaring rond de asfalt banen waaronder Daytona.

Peter van Oijen Pewi.nl


Terug naar Mrt (2017)