Camso banger nieuws
25-06-2016
Wij moeten mededelen dat Marc Vantongerloo “Bulletman” beslist heeft om niet verder als Banger manager te fungeren bij Camso. Hieronder zijn mededeling. Wij vinden dit zeer spijtig, want hij heeft, samen met GertJan, prachtig werk geleverd. Iedereen kon bij hem terecht. Hij was vatbaar voor discussie maar ook correct en standvastig in zijn beslissingen. De veiligheid van de piloten stond steeds op de eerste plaats en wij hebben hem daarin altijd gesteund. Het aantal deelnemers bij de Banger wedstrijden is van een kleine 30 per organisatie, een vijftal jaren terug, gestegen naar een kleine 40 per organisatie.; dit alhoewel er in deze periode een zevental “vaste waarden” gestopt zijn met de sport. Wij vinden dat de sfeer tussen de Bangers meestal zeer goed is en dat bijna allen, na een organisatie, tevreden naar huis gaan. Ook dat is een verdienste van Marc en GertJan. Maar we moeten nu verder.

EMAIL VAN MARK VANTONGERLOO, woensdag ontvangen.

“Beste Roland

 

Ik heb niet zo”n leuke mededeling voor je ik heb na veel denkwerk besloten om te gaan stoppen met de Bangers

Ik zal in het kort toe lichten waarom ,
Ik heb mezelf ooit voorgenomen dat wanneer ik iets moet doen waar ik niet 100% meer achter sta of waar ik meer stress dan plezier van krijg om daar mee te stoppen,

Nu is dit het geval ik loop hier al een paar wedstrijden mee en elke keer denk ik ach probeer het nog een keer.

Ik heb altijd voor de volle 100% achter de manier gestaan waarop Gert Jan en ik in samenspraak met jou  het deden heb er ook altijd met veel plezier veel werk voor verricht maar de energie die ik er in moet steken leveren niet het plezier op wat ik er uit wil halen.

Het punt is nu bereikt dat ik voor mezelf de beslissing genomen heb om niet verder te willen diverse redenen zijn hiervoor te benoemen.

Ik heb geen zin meer in het idee krijgen dat je het nooit goed kan doen of bij de coureurs of bij degenen die er omheen hangen en elke keer als je denkt dat je de mannen onder controle hebt staat er wel weer iemand op die het weer anders ziet ik kan daar niet meer mee dealen ,gevolg zondag van Warneton naar huis drie uur naast Nina in de auto en niks tegen elkaar zeggen omdat ik er een kort lontje van heb gekregen. Hier kon ik normaal gezien door dat er een tijd tussen de wedstrijden lag wel een positieve draai aan geven maar dat lukt me dus dit seizoen totaal niet

 

De doorslag is uiteindelijk dat ik niet alle wedstrijden meer aanwezig kan zijn  omdat ik op mijn werk voor een aantal wedstrijden geen vrij meer kan krijgen ik werk ik een bedrijf waar nu volcontinu gewerkt gaat worden dat betekent met dezelfde mensen meer diensten invullen dus ook zondagen werken ik kon altijd veel regelen met vrije dagen maar heb maandag te horen gekregen dat ik zeker de laatste twee wedstrijden van het jaar niet vrij kan zijn dat heeft mij er  toe doen besluiten te moeten stoppen het is of 100% of niet

Ik hoop dat je hier begrip voor hebt en hoop dat je iemand kunt vinden om mij te vervangen ik zal ook alle medewerking verlenen om alles goed over te dragen en besef me ook dat ook zonder mij de bangers in warneton gewoon doorgaan


Zal zeker niet in warneton wegblijven wil ook niet met ruzie uiteen gaan maar voor mijzelf is dit de beste oplossing.”

Wij, als Camso, hebben van bij het begin, eerst met Bernie, later met Jan Verhoeven en tot voor kort met Gert Jan en Marc, op het standpunt gestaan om ons niet met het Banger racen te bemoeien omdat wij het zelf nooit gedaan hebben (ik geef eerlijk toe, ik zou niet durven) en wij dus daarin geen ervaring hebben.

Nochtans lijkt ons de tijd gekomen om orde op zaken te stellen.

1° Eén van de discussiepunten blijkt het verbieden van de T-bone te zijn. Wij wisten zelfs niet dat Mark Delaat hiervoor geschorst werd en dat Coen Segers hiervoor ook tegen een schorsing aankijkt. Ik heb hierover lange tijd met GertJan telefonisch gediscuseerd. Dit werd om veiligheidsredenen ingevoerd en CAMSO STEUNT DIT 100%. De vraag blijft: wat is een T-bone? Voor Camso is dit een harde “hit” in de “passagiersdeur” en wel tussen de twee assen. Het is duidelijk dat we dit niet meer kunnen toelaten. Men moet er altijd rekening mee houden dat de tijden vliegensvlug veranderen en sommige zaken maatschappelijk veel minder aanvaard worden, zoals bijvoorbeeld Bangeren zonder een deurplaat. Nu ondenkbaar, een 20 jaar terug nog gans normaal. Old Scool bangeren was natuurlijk mooi, maar “times are changing” en dat kan men niet tegenhouden, hoe graag men het zou willen. “Nostalgia is not the future, reality is the future”.

De Banger officials hebben voor het nieuwe reglement 2016 gekozen voor een strikte interpretatie van een T-bone, waarbij een klap, half op de achteras, half in de passagiersdeur ook als een T-bone werd beschouwd. Er werd door de officials vastgesteld, dat deze interpretatie moeilijker ligt bij een tweedeurs dan bij een vierdeurs. GertJan heeft mij gezegd, dat dit misschien iets te streng was en dat er eind, dit jaar, zou besproken worden, om deze interpretatie wat te versoepelen. Ik heb GertJan gezegd, dat Camso er geen probleem mee heeft om een punt in het reglement gedurende het seizoen te wijzigen, maar dat de uiteindelijke beslissing bij de Banger officials ligt.

Camso vindt dat op de uitgesproken schorsingen tegen Mark Delaat en Coen Segers, niet kan teruggekomen worden, want zij hebben op dat ogenblik een, door het reglement, niet toegelaten actie uitgevoerd. Als de regering beslist dat op een bepaalde plaats de maximum snelheid 50km/u is, maar later vindt dat dit misschien te weinig is en het op 70km/u brengt, dan kan iemand, welke vroeger bijvoorbeeld 65km/u reed en beboet werd, niet zijn geld terugvragen. Lijkt mij logisch.

GertJan heeft mij gezegd, dat Coen Segers “er de put van in was, dat hij de grootste wedstrijd, het EK, niet zou kunnen meerijden”. Ik heb GertJan gezegd, dat ik daar begrip voor heb en dat ik er geen probleem mee zou hebben om de 1 dag schorsing naar november te verschuiven. Ik heb hem gezegd, dat wij dat ook reeds verschillende malen gedaan hebben bij de Bangerstox, zodat ze wel konden deelnemen aan de Team Race of de Pre 1990. Ik heb er des te meer geen probleem mee, daar de actie van Coen Segers nu niet absoluut onaanvaardbaar was en hij de andere piloot niet in gevaar heeft gebracht. Uiteindelijk moeten de Banger officials hierover beslissen.


2° GertJan heeft mij gezegd dat hij verder wil doen als Banger manager als hij de volledige steun krijgt van de meeste grote teams. Hij heeft mij deze morgen gezegd, dat hij gisteren de Team leiders van de voornaamste teams heeft opgebeld en dat het RAL Team (Maai) en het Wolf Team (Jimmy) hem hierin volledig steunen. Van het Garbage Team (Sven Decoensel) en Hammertime (Jeroen Muller) heeft hij nog geen antwoord gekregen. Waarvan akte.

3° Er blijkt onder enkele piloten/supporters enkele personen te zijn, welke de boel extra proberen op te stoken en o.a. tot “staking” oproepen. Volgens GertJan heeft hij dit probleem besproken met Maai en is dit van de baan. Een staking is reeds een vijftien jaar terug eens geprobeerd, maar is op een fiasco voor de stakers uitgedraaid.

Camso is niet bereid toe te geven aan chantage. Wij kunnen dit niet aanvaarden voor 2 redenen:

Enerzijds is speedway onze broodwinning en is het Banger gebeuren daar een zeer belangrijk deel van. Wij zullen nooit aanvaarden dat sommigen proberen dit kapot te maken. Indien ze verder opstoken, zullen we ze niet meer op het circuit in Warneton toelaten.

Anderzijds vinden wij ook, dat Camso, de deelnemers moet verdedigen, welke hun hobby willen uitoefenen. Eén van de sterkste punten van Warneton, en dit sedert tientallen jaren, is dat er een gezellige, familiale sfeer heerst; dat iedereen vrolijk ’s avonds naar huis kan gaan, en wij willen dit zo houden. Tegen degenen, welke dit proberen te verhinderen, zullen wij een stadionverbod moeten uitspreken, zoals wij dit reeds vroeger met anderen hebben gedaan.

Het is 35 jaar dat Camso autospeedway organiseert. In die vele jaren hebben we er zeer veel zien komen en gaan. We hebben ook geleerd, dat de piloten meestal kijken naar hun eigen belang en het algemeen belang van de andere 250 deelnemers uit het oog verliezen. In feite is de zaak toch heel eenvoudig: wanneer iemand vindt dat we het niet goed doen, dan moet hij de moed hebben om thuis te blijven en de anderen laten doen wat ze graag doen.

Iedereen heeft zijn eigen karakter en misschien is het ook goed zo, maar als iedereen af en toe een beetje water bij de wijn doet en zich niet stoer opstelt, maar vatbaar is voor argumenten, dan denken wij dat het Banger racen in Warneton, nog een mooie toekomst voor zich heeft.


Namens Camso,

Roland Vandermeersch

Terug naar Jun (2016)